NE MOŽE DA POBEDI, PA IM SE PRIDRUŽIO: Prijavio se kao uzurpator da bi došao do njive
Foto: Beta

Slučaj Gakovo

NE MOŽE DA POBEDI, PA IM SE PRIDRUŽIO: Prijavio se kao uzurpator da bi došao do njive

Društvo -
Paor kaže da je njiva onoga ko prvi uđe u nju, iako je svestan da to nije zakonito

Njivu na kojoj je u petak došlo do tuče paora, danas ore čovek koji se sam predstavlja kao uzurpator, iako je u pitanju jedan od paora koji su tu parcelu branili od firme koja je bez licitacije uzorala svu okolnu zemlju. Sukobu je prisustvovao, ali se nije mešao, pa nije uhapšen.

Kaže, pošto je Vlada donela zaključak po kom se uzurpatori pozivaju da se prijave i plate zakup zemlje koju nelegalno obrađuju, jedino što mu je preostalo je da postane jedan od njih.

"Znači, s tim papirom mi idemo u opštinu da se prijavimo za te parcele u koje smo ušli", objašnjava paor i dodaje "kao uzurpatori".

Paor kaže da je njiva onoga ko prvi uđe u nju, iako je svestan da to nije zakonito.

Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

"Pa ne zvuči, i nije zakonito, ali vidiš kad su oni sebi napravili zakon tako", rekao je ovaj poljoprivrednik.

Da li to znači da je Vlada svojim zaključkom zapravo legalizovala zakon jačeg? Ukoliko je ova zemlja državna, a za nju nije održana licitacija, pravo na nju nemaju ni paori ni preduzeće, a ovako, prednost ima onaj ko je - prvi zaorao njivu.

Do svega ovoga ne bi ni došlo, da je lokalna samouprava na vreme raspisala licitaciju. Zbog čega nije, nema odgovora u Gradskoj kući u Somboru, gde niko od nadležnih nije želeo da govori.

O slučaju nisu želeli da govore ni radnici "Graničara", povređeni u tuči. Međutim, u javnosti su u njihovo ime prethodnih dana govorili premijer i ministar policije, koji su naveli da ljudi koji su ih napali i kako kažu, isprebijali na mrtvo ime, nisu paori, već kriminalci. To, ipak, demantuje njihov advokat.

Ilustracija, Foto: FoNet
Ilustracija, Foto: FoNet

"Jedno lice jeste ranije osuđivano, upravo lice koje je oslobođeno. Ostala petorica, prema vlastitom kazivanju i onom što je deo predmeta, nisu osuđivani krivično nikad, a čini mi se da je jedan rekao da je prekršajno osuđivan, i to u saobraćaju", rekao je Branimir Mitrović, advokat osuđenih paora.

Firma "Graničar", koja smatra da polaže prava na ovom zemljištu, nedavno je otišla u stečaj. Ipak, u izjavi koju je rukovodilac proizvodnje ovog preduzeća dao republičkoj inspekciji piše da je sklopljen ugovor po kom preko 2.200 hektara useva "Graničara" pripada firmi "Best seed producer" iz Feketića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track