HOČEVAR ČESTITAO USKRS: Očevi Balkana, zašto se i dalje radujete tome da vam deca budu posvađana
Foto: Zorana Jevtić

Uoči najvećeg hrišćanskog praznika po gregorijanskom kalendaru

HOČEVAR ČESTITAO USKRS: Očevi Balkana, zašto se i dalje radujete tome da vam deca budu posvađana

Društvo -
BEOGRAD - Beogradski nadbiskup i mitropolit Stanislav Hočevar poručio je da Uskrs pita sve "očeve" Balkana zašto se i dalje više raduju tome da su im deca posvađana, izgubljena i mrtva, nego da se raduju na zajedničkoj "gozbi razumevanja".

Hočevar je čestitajući predstojeći praznik, u Uskršnjoj poslanici rekao i da Vaskrs pita sve očeve porodica, zajednica, naroda, država, Evrope, kao i ostalih kontinenata i sveta da li brinu, poput Oca, za sve nemoćne, izgubljene, zalutale. "Vaskrs kuca na vrata srca svim očevima, svim odgovornim osobama u crkvenim i društvenim zajednicama. Vaskrs svima nama odgovornima ispituje savest - Jesi li i ti tako bogat u milosrđu, da u 'mrtvima' i 'izgubljenima' budiš želju za povratkom u život, u odgovornost?", poručio je Hočevar.

Kako je istakao, Vaskrs ispituje sve parlamentarne i vodeće strukture sveta zašto odbacuju Oca i zašto se više raduju smrti nego životu.

"Otac Nebeski, koji je upravo zato poslao u najstrašnije patnje i najgrozniju smrt svoga Sina Isusa i tako svima nama omogućio povratak u dostojanstvo i život, s pravom gleda i na sve hrišćanske Crkve i ganuto ih poziva na jedinstvo i razumevanje", rekao je Hočevar.

Prema njegovim rečima, otac života dokazuje dokazuje našem evropskom kontinentu da je moguće primiti i vratiti dostojanstvo svim sinovima i kćerima koji traže dom i radost zajedništva. "Tajnu Vaskrsa slavimo više dana. Majka Crkva, kojoj je poverena ova najveća i najvažnija energija preobražavanja čoveka i čovečanstva, tako nam stvarno daje mogućnost da dođe do najdubljih pozitivnih promena u nama i među nama!", poručio je Hočevar.

Beogradski nadbiskup predvodiće misu na Veliki petak u 18 sati u crkvi Svetog Ante Padovanskog, dok će na Veliku subotu predvoditi misu u 20 sati u crkvi Krista Kralja. Hočevar će u nedelju, na sam dan Uskrsa služiti misu u crkvi Svetih Chirila i Metodija u 10 sati.

Ove godine Rimokatolici obeležavaju Uskrs 27. marta po Gregorijanskom kalendaru, a pravoslavci, koji verske raznike obeležavaju po Julijanskom kalendaru, 1. maja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track