OBRT: Majci uzimaju bebu kojoj je spržila noge?
Foto: Thinkstock/Shutterstock

Saslušana žena koja je ugrozila život detetu

OBRT: Majci uzimaju bebu kojoj je spržila noge?

Društvo -

Ivana M. (25) prvo tvrdila da je devojčica stara 11 meseci sama prosula ključalu vodu, a juče priznala da je ipak ona to učinila slučajno. Već dva deteta su joj oduzeta zbog zanemarivanja

BEOGRAD - Ivana M. (25), majka jedanaestomesečne devojčice Z. M., koja je u nedelju primljena na dečju kliniku u Tiršovoj sa teškim opekotinama stopala, priznala je juče na saslušanju u Prvom osnovnom tužilaštvu da je dete ispekla vrelom vodom, ali je to, kako je navela, učinila slučajno!Kako saznajemo, tužilaštvo je predložilo da se Ivani odredi pritvor od 30 dana, a postoji i mogućnost da dete bude oduzeto nesavesnoj majci!Određen pritvor- Određivanje pritvora je predloženo zbog sumnje da bi Ivana mogla da utiče na svedoke ili uništi dokaze - navodi za naš list izvor iz tužilaštva, koji dodaje da će istraga utvrditi i da li je Ivana sposobna da se stara o svom detetu ili će joj ono biti oduzeto zbog bezbednosti mališana.Ivani su inače, kako je utvrđeno, dva starija deteta već oduzeta zbog zanemarivanja. Podsećamo, ona je uhapšena i određeno joj je policijsko zadržavanje zbog sumnje da je svojoj ćerkici Z. M. potopila stopala u vrelu vodu i nanela joj opekotine trećeg stepena.Kako su mediji preneli, nakon ovog neshvatljivo brutalnog incidenta, majka, koja je bila u nervnom rastrojstvu, bebu u krvavim čarapicama dovela je na Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj. Lekari, zaprepašćeni onim što su videli, o ovom slučaju odmah su obavestili policiju i Centar za socijalni rad.

Ovde se desila nezgoda... Kuća u kojoj je živela Ivana s bebom
Ovde se desila nezgoda... Kuća u kojoj je živela Ivana s bebom

Ivana je tokom saslušanja u policiji prvo govorila da je beba sama dohvatila lonac sa ključalom vodom i prolila vodu po nožicama. Međutim, juče je taj iskaz promenila.Klinički psiholog Milan Kostić kaže da je u svojoj praksi, nažalost, često viđao decu, čak i vrlo mladog uzrasta, koju su roditelji fizički zlostavljali. Međutim, on napominje da samo stručne komisije mogu doneti odluku o eventualnom oduzimanju deteta.Eksperti odlučuju- Roditelj koji povređuje svoje dete izrazito je neurotična ili čak psihopatska ličnost, koja najčešće ima i čitav niz drugih problema, životnih okolnosti i konflikata s kojima ne može da se izbori. Takav roditelj svoje frustracije prenosi na dete i na njemu iskazuje svoj bol, bes i nezadovoljstvo! Ukoliko to traje dugo i intezivno je, roditelj se ne menja nabolje, a obrazac se ponavlja, komisije sačinjene od eksperata trebalo bi da donesu odluke da li je taj roditelj ujedno i najbolji staratelj za svoje dete - zaključuje Kostić.

Oštre sankcijeZATVOR I DO PET GODINAU slučaju da tužilaštvo proceni da postoji pravni osnov za podizanje optužnice protiv Ivane M., nesavesna majka mogla bi biti osuđena na zatvorsku kaznu u trajanju i do pet godina. Zakon, naime, predviđa da „roditelj, usvojilac, staralac ili drugo lice koje grubim zanemarivanjem svoje dužnosti zbrinjavanja i vaspitavanja zapusti maloletno lice o kojem je dužno da se stara“ može da se kazni zatvorom do tri godine. Uz to, ako „roditelj, usvojilac, staralac ili drugo lice zlostavlja maloletno lice“, može da očekuje kaznu od tri meseca do pet godina.

TiršovaSTANJE DETETA STABILNOU univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj poručili su da je tokom jučerašnjeg dana stanje male Z. M. bilo stabilno.- Lekari su zadovoljni kako teče oporavak deteta. Kod ovog tipa povrede važno je vreme i dalje pratimo kako će se stanje razvijati. U zavisnosti od toga donećemo odluku o potrebi za hirurškom intervencijom. Devojčica je pod stalnim nadzorom i pružena joj je sva neophodna nega - poručili su u Tiršovoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track