Ova žena živi u klozetu od 3 kvadrata!

Jeziv život Beograđanke Ane Palić

Ova žena živi u klozetu od 3 kvadrata!

Društvo -
Zbog sukoba sa familijom morala sam da se iz kućice preselim u ve-ce. Ne radim nigde, primam 7.500 dinara

BEOGRAD - Kao u kamenom dobu!To nam je na ulazu u „kuću“ rekla Beograđanka Ana Palić (33). Spoljni izgled objekta koji se nalazi u Žarkovu ne može da vas pripremi na ono što vas čeka kad u njega uđete.

- Ovo je nekada bio klozet, ima tri kvadrata. Sada je moj dom, a sve što mogu i imam da smestim u njega je ovaj stari, zakrpljeni dušek postavljen iznad mokrog čvora, nešto knjiga i garderobe - kaže ova nesrećna devojka i dodaje da se ovde preselila pre četiri godine, kad joj je majka umrla od raka materice.

Kako objašnjava, odrasla je u ovom dvorištu, ali je zbog nesređenih odnosa sa familijom i problema s legalizacijom trošne kućice morala da pređe u klozet.

- U ostatku kuće, koju opština nije srušila, stanuju moja gluvonema baka i ujak. S njim ne pričam, tako da mi to dodatno otežava život. Njihovo kupatilo i kuhinju koristim samo kad on nije kod kuće. Tada krišom perem i peglam veš, a stignem i nešto zdravo da pojedem - priča Ana, koja živi od socijalne pomoći od 7.500 dinara.

Po njenim rečima, najteže je bilo ove zime. Dane bez struje, grejalice, tople garderobe i čaja provodila je u biblioteci, tržnim i sportskim centrima.

- Po ceo dan sam šetala samo da bih se ugrejala. Završila sam srednju turističku školu, ali posao nisam našla - kaže Ana i dodaje da je noću bilo najgore.

- Tada sam se grejala na sveću i plakala do jutarnjih sati. Zamišljala sam da imam svoj topli dom, da me posećuju prijatelji, a ne samo bube i pacovi - završava sa suzama u očima Ana.

S. Ilić - M. Nekić

Standard stanovanja UN

Prema standardima koje je propisala Organizacija ujedinjenih nacija u okviru Programa ljudskih naselja, minimalna kvadratura po osobi neophodna za stanovanje je od 12 do 15 metara kvadratnih.

Važeći standard za životinje

1,5 metara kvadratnih prostora potrebno za držanje teleta

3 metra kvadratna

neophodno obezbediti za držanje jarca

6 metara kvadratnih treba za kravu

7,5 metara kvadratnih za svinje dojilje

Napomena: Bez namere da uvredimo Anu Palić, ukazujemo na standarde koje važe za životinje u Srbiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track