Mitropolitu Amfilohiju nagrada Izviiskra Njegoševa

Mitropolitu Amfilohiju nagrada Izviiskra Njegoševa

Društvo -
Predsednik žirija za dodelu nagrade Jovan Delić kazao je da je mitropolit Amfilohije trajno zadužio ne samo bogoslovlje, već književnost i misao o njoj i podsetio na Andrićev esej

PODGORICA - Mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju danas je uručena književna nagrada "Izviiskra Njegoševa", koju dodeljuje Eparhija budimljansko-nikšićka SPC. U odluci žirija, navodi se da je reč o nagradi koja je mitropolitu Amfilohiju dodeljena za 16 knjiga koje su, u izdanju Svetigore sa Cetinja, objavljene tokom 2009, 2010. i prošle godine.

Na svečanosti u Parohijskom domu u Nikšiću ukazano je da je mitropolit Amfilohije, kao pisac, prisutan više od četiri decenije i da je zahvaljujući njemu i njegovoj monaškoj sabraći ostvaren plodotvoran dijalog između sekularne, građanske kulture i crkvene, duhovne tradicije.

Predsednik žirija za dodelu nagrade Jovan Delić kazao je da je mitropolit Amfilohije trajno zadužio ne samo bogoslovlje, već književnost i misao o njoj i podsetio na Andrićev esej - Njegoš kao tragični junak kosovske misli, navodi se u saopštenju. Ne znam drugoga čoveka uz koga bi takav naslov pristajao do mitropolita Amfilohija, naveo je Delić. Uručenju nagrade prisustvovao je i ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Lutovac, predstavnici Ruske pravoslavne crkve i pesnik Matija Bećković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track