PROTEST ZA ALEKSIN ZAKON: Vršnjačko nasilje postalo društveno prihvatljivo
Foto: Shutter

Izostanak prave reakcije

PROTEST ZA ALEKSIN ZAKON: Vršnjačko nasilje postalo društveno prihvatljivo

Društvo -

Protest dva minuta ćutnje za "Aleksin zakon" je, osim u Subotici, održan u još četiri grada u Srbiji

SUBOTICA - Predstavnik grupe gradjana "Dva minuta tišine" u Subotici Oliver Blesak izjavio je danas, nakon održanog protesta za "Aleksin zakon", da je vršnjačko nasilje u školama i na ulicama posledica loše društveno-političke situacije i posledica izostanka reakcije članova porodice i institucija.

"Problem je što institucije i sami roditelji ne reaguju na probleme blagovremeno, zatim to što se nasilje u našem društvu toleriše i što je postalo društveno prihvatljivo", rekao je Blesak novinarima na gradskom trgu u Subotici.

Prema njegovim rečima, "Aleksin zakon", koji bi trebalo da reguliše i spreči vršnjačko nasilje, mora biti usvojen u Skupštini Srbije jer institucije ne reaguju na adekvatan način kada je u pitanju nasilje medju mladima, a postoji i veliki broj nerešenih slučajeva.

"Dovoljno se govorilo o ovom problemu, dovoljno smo bili svedoci vršnjačkog nasilja o kojima se ne govori, jer nemamo kome da se obratimo, vreme je da se deluje", kazao je Blesak.

Reč je predlogu seta zakona koji nosi ime po dečaku Aleksi Jankoviću iz Niša, koji je dugo trpeo vršnjačko nasilje zbog čega je na kraju izvršio samoubistvo. Ovim zakonima bilo bi predvidjeno kako i šta raditi u slučajevima nasilja medju mladima.

Protest dva minuta ćutnje za "Aleksin zakon" je, osim u Subotici, održan u još četiri grada u Srbij

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track