DANIJEL SERVER: Jeremić se uvek suviše svrstavao uz Moskvu

Smatra da nije dobar kandidat za prvo mesto UN

DANIJEL SERVER: Jeremić se uvek suviše svrstavao uz Moskvu

Politika -

Iako je američki ambasador u Beogradu, Kajl Skot, izjavio da je Vuk Jeremić poznata i poštovana ličnost u SAD, analitičar Danijel Server kaže da on nema dobru reputaciju u Vašingtonu

Dok je izvesno da kandidat Srbije za generalnog sekretara UN-a, Vuk Jeremić, ne bi bio prvi izbor Sjedinjenih Država, iz Vašingtona, za sada stižu uzdržani komentari o njegovoj kandidaturi.

Ima i ocena da se Jeremić u američkoj prestonici doživljava kao “ruski kandidat” i da SAD nisu zaboravile njegovo vreme na mestu predsedavajućeg Generalne skupštine.

Iako je američki ambasador u Beogradu, Kajl Skot, izjavio da je Vuk Jeremić poznata i poštovana ličnost u SAD, analitičar Danijel Server kaže da on nema dobru reputaciju u Vašingtonu.

“Uvek se očigledno svrstavao uz interese Moskve što znači da nije dobar kandidat sa američkog aspekta ali takođe nije bio konstruktivan kada je reč o problemima na Balkanu u godinama dok je bio ministar spoljnih poslova, posebno kada je reč o Kosovu. Nije bio od pomoći – to je čak kompliment u odnosu na ono što ljudi misle o njemu u Vašingtonu", kaže Danijel Server.

Foto:  Printscreen YT
Foto: Printscreen YT

Dopisnik Glasa Amerike iz Ujedinjenih nacija, Margaret Bešir, koja je Jeremićevo iznošenje platforme u UN-u opisala kao “ubedljivo, energično i kompetentno”, takođe konstatuje da je Jeremiću na putu stoji upravo njegova prošlost u svetskoj organizaciji.

“Jeremić je bio kontroverzan predsednik Generalne skupštine, Organizovao je izvođenje Marša na Drinu na jednom skupu u januaru 2013. što je veoma uznemirilo Bošnjake koji su preživeli balkanske ratove", kaže Bešir.

Danijel Server podseća da stalne članice Saveta bezbednosti treba da se slože oko jednog kandidata.

"Moskva i Vašington ovih dana nisu u najboljim odnosima i ne mislim da će Moskva dozvoliti nekome veoma povezanom sa Vašingtonom da dobije taj posao, ali mislim i da Vašington neće dozvoliti da neko ko se jasno svrstava uz Moskvu dobije taj posao", kaže Server

No, da li će se SAD aktivno suprostaviti Jeremićevoj kandidaturi? Margaret Bešir podseća da je Jeremić u veoma snažnoj konukrenciji, u kojoj je trenutno favorit - bivša premijerka Novog Zelanda Helen Klark.

“Ne znam da li će to biti neophodno, ne znam da li će Jeremić proizvesti dovoljno interesovanja članica da stigne do te tačke", kaže Bešir.

Dok Jeremiću ide u prilog tendencija da se kandidat traži na području Istočne Evrope, takođe postoji snažno zalaganje da sledeći generalni sekretar bude žena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track