NOVI SKANDAL U SPC: Vladika Nikanor ucenjuje i prisljava sveštenike da ga brane kod patrijarha
Foto: Jutjub

Niko mu ništa ne može

NOVI SKANDAL U SPC: Vladika Nikanor ucenjuje i prisljava sveštenike da ga brane kod patrijarha

Društvo -

Posle pisma koje je grupa sveštenika Eparhije banatske uputila Njegovoj svetosti patrijarhu Irineju, u kome su iznete teške optužbe na račun tamošnjeg vladike, Sinod SPC je zatražio od Nikanora da dostavi odgovor

Vladika banatski Nikanor prisilio je deo sveštenstva u svojoj eparhiji da se potpiše ispod njegovog pisma patrijarhu u kome tvrdi da niti je krao novac, niti maltretira građane.

Posle pisma koje je grupa sveštenika Eparhije banatske uputila Njegovoj svetosti patrijarhu Irineju, u kome su iznete teške optužbe na račun tamošnjeg vladike, Sinod SPC je zatražio od Nikanora da dostavi odgovor.

Vladiki je dat rok do utorka da se izjasni. On je napisao odgovor Sinodu, ali je zahtevao da ga sa njim potpišu i arhijerejski namesnici iako im nije dao ni da pročitaju dopis patrijarhu.

- Vladičin sekretar pozvao je nas 14 namesnika da dođemo na sastanak. Obavešteni smo za sastanak sa vladikom SMS-om. Kada smo došli početkom prošle nedelje, vladika nam je rekao da je „optužen i da šalje odgovor“ - priča za „Blic“ jedan od namesnika.

Kako dodaje, episkop im nije otvoreno pretio da moraju da potpišu njegov odgovor u kome negira optužbe sveštenstva, ali je to bilo jasno između redova.

Vladika Nikanor je u pismu Sinodu SPC negirao sve navode iz dopisa koje su sveštenici iz njegove eparhije.

- Rekao nam je „ko neće da potpiše, neka porazmisli“.

Nije bio drzak kao što ume jer smo mu očito bili potrebni. Poruka je, međutim, bila jasna. Četvorica namesnika su se odvažila da zatraže da pročitaju odgovor kako bi znala ispod čega se potpisuju, ali je vladika rekao da će poslati naknadno - dodaje sagovornik.

On kaže da niko nije smeo da ne potpiše jer bi u tom slučaju ne samo bili odmah smenjeni, već možda i proterani iz eparhije.

- On radi šta hoće i niko mu ništa ne može, niko od nas ne želi da ostane bez hleba. Ali, evo, iako je prošlo skoro nedelju dana, nije nam poslat vladičin odgovor koji smo potpisali. Tako da i ne znam na čemu stoje naša imena - ističe jedan od potpisnika.

Kako se sumnja u Eparhiji banatskoj, vladika Nikanor negirao je sve navode iz pisma koje su sveštenici uputili poglavaru SPC.

Za šta sve sveštenstvo optužuje Vladiku Nikanora

Kako je kasa sa eparhijskim novcem navodno obijena i nestalo preko milion evra, a nema policijskog izveštajaViše pijan nego trezanMaltretira i šikanira sveštenstvo i vernikeDuševna bolest teža od telesneIzgovara pogrdne reči za patrijarha i mitropolitaAgresivan (primeri - pred punom crkvom mladom đakonu iscepao odeždu)Gađa kopljem sveštenstvoHisterično viče usred liturgijeOduzeo sveštenstvu pravo na PIO, prijavio ih na socijalu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja