Najnovije vesti

VATROGASNA SLUŽBA NJUJORKA: Nije isključen koordinisani napad na pravoslavnu veru
Foto: AP

Istraga nakon požara u srpskoj crkvi

VATROGASNA SLUŽBA NJUJORKA: Nije isključen koordinisani napad na pravoslavnu veru

Društvo

Šefovi Zvanične vatrogasne službe grada Njujorka (FDNY) istražuju o tome da li je požar koji je progutao Sabornu crkvu Svetog Save na Menhetnu povezan sa istovetnim požarima u pravoslavnim crkvama u Australiji i Rusiji, objavljeno je danas na sajtu "Njujork posta", koji se poziva na neimenovane izvore.

Isti izvori su rekli da nije isključena mogućnost da je reč o koordinisanim napadima na pravoslavnu veru, navodi njujorški list.

"Želimo da utvrdimo da li postoji bilo kakva veza (između tih požara)", rekao je izvor blizak istrazi, dodavši da zvaničnici "pokušavaju da dođu do informacija iz prve ruke" iz crkava u Australiji i Rusiji. Neimenovani izvor je konstatovao da su požari izbili istog dana i da crkve u kojima su se dogodili pripadaju istoj veri.

"Jedan od izvora toplote su sveće. Zgrada ima i grejanje i struju, koji su takođe toplotni izvori. Međutim, nećemo reći da su sveće uzrok požara samo zato što su se nalazile u crkvi. To bi od nas bilo nesmotreno", zaključio je izvor na koji se poziva "Njujork post".

Komesar njujorške vatrogasne službe Danijel Nigro rekao je juče da su požar u kojem je na Uskrs izgorela Saborna crkva Svetog Save u Njujorku izazvale neugašene sveće. On je rekao da je sveće koje su još tinjale čuvar stavio u kutiju, preneo je "Njujork dejli njuz".

U četiri pravoslavne crkve širom sveta izbili su požari tokom uskršnjih praznika. Osim crkve Svetog Save na Menhetnu, u kojoj je požar izbio samo nekoliko sati pošto su vernici u njoj završili uskršnju liturgiju, u požaru je uništena makedonska crkva u Sidneju, i tom prilikom povređena su dva vernika i nekoliko vatrogasaca.

U Australiji je požar izbio i u grčkoj crkvi u Melburnu, a na severu Rusije požar je izbio u kompleksu manastira Valam.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...