NOVA TEORIJA: Da li je ovaj albanski mafijaš zapalio srpsku svetinju u Njujorku?
Foto: AP I Profimedia

Istraga o paljevini naše bogomolje u SAD još traje

NOVA TEORIJA: Da li je ovaj albanski mafijaš zapalio srpsku svetinju u Njujorku?

Društvo -

U beogradskim medijima jutros je osvanula još jedna od teorija koja ukazuje na mogućeg organizatora podmetanja požara u srpskoj crkvi Sveti Sava u Njujorku. Prema toj teoriji, reč je o Albancu Džonu Aliteu, navodnom mafijašu.


Štaviše, prema toj teoriji, on bi kao navodni organizator paljevine mogao da prođe i nekažnjeno jer važi za nedodirljivog zbog svedočenja u procesu protiv pojedinih članova italijanske mafijaške porodice Gambino, zbog čega je odležao u zatvoru svega šest godina, iako je priznao dva ubistva i četiri zavere za izvršenje ubistva.

KO JE ZAPALIO 4 SVETINJE NA VASKRS? Do temelja gorele crkve u Rusiji, Njujorku, Sidneju i Melburnu

Njujorška vatrogasna služba istakla je u međuvremenu da je za požar navodno kriv čuvar crkve, jer je „neugašene sveće premestio u metalnu kutiju i stavio ih ispod klupe, a plamen je izbio tri sata kasnije“.

Da takav scenario ne odgovara istini tvrdi Darko Trifunović sa beogradskog Fakulteta za bezbednost.

(VIDEO) MISTERIJA U NJUJORKU: 10 činjenica o požaru u kojem je nestala srpska svetinja

- Bio sam u našoj crkvi u Njujorku i to što tvrde američke službe da je požar nastao zbog sveća, uopšte nije realno. Kada uđete u Svetog Savu, imate prostor za sveće sa peskom i iznad metalni izduvni odvod za dim. Kakva je to sveća koja se upalila tri sata kasnije, nakon što ju je čuvar navodno sklonio. Zašto se protivpožarni sistem nije aktivirao? Pa zato što je požar počeo na krovu, odnosno iskorišćena je zapaljiva naprava kako bi se napravio pakao.

Foto: AP
Foto: AP

- Njujork je ceo pod kamerama, kako nemamo snimak početka požara? Srbija bi morala da pošalje i svoje stručnjake koji bi analizirali izveštaj američkih službi. Ne zaboravite i da je na Uskrs izgoreo srpski restoran „Otaždbina“ u Londonu. Pa ko bi poverovao u toliku slučajnost?! A sada smo imali i nesreću kada je jedno lice kolima udarilo u našu crkvu u Torontu - objašnjava Trifunović.

LJUDI, ŠTA JE OVO: Zakucao se automobilom u srpsku pravoslavnu crkvu u Torontu, pa pobegao!

S druge strane, „Njujork post“ sada tvrdi, da vatrogasne službe u Njujorku istražuju da li je požar koji je uništio srpsku Sabornu crkvu Sveti Sava povezan sa požarima koji su sravnili sa zemljom pravoslavne crkve u Australiji i Rusiji istoga dana.

- Ne isključujemo ništa, pa ni koordinirani napad na pravoslavne građevine. Želimo da utvrdimo da li postoji nešto što povezuje napade. Sveće su samo jedan od mogućih izvora vatre. Crkva ima i grejanje i struju, koji takođe mogu biti uzrok požara - naveo je izvor za „Njujork post“.

Vladika Mitrofan ističe da u ovom trenutku još nije dobio zvaničan izveštaj i da zbog toga ne može da spekuliše o uzrocima požara.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

- Ništa još zvanično nismo dobili, a to što pišu američki mediji da su sveće izazvale požar su samo spekulacije, mada vidim i da patrijarh Irinej kaže da ne može biti da su sveće izazvale stihiju. Očekujemo da dobijemo izveštaj do petka i onda ćemo moći više da pričamo. Tog dana je crkva bila puna, služio sam liturgiju i mnogo je sveća upaljeno. Sada, šta je izazvalo požar, ne znam, niti želim nekoga da okrivljujem - rekao je vladika Mitrofan.

Ko je Džon Alite?

Albanski mafijaš Džon Alite 2008. se izjasnio krivim za dva ubistva i četiri zavere za ubistvo. On je 2011. osuđen na deset godina, a izašao je već 2013. jer je svedočio u procesu protiv pojedinih članova porodice Gambino. Alite je priznao da je ubio 15 osoba, ali za to nikada nije odgovarao.

(Alo)

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track