FOTO DAN VOJSKE SRBIJE: Ovako će 1.300 vojnika marširati ulicama Zrenjanina
Foto: Ministarstvo Odbrane

Tehnički zbor

FOTO DAN VOJSKE SRBIJE: Ovako će 1.300 vojnika marširati ulicama Zrenjanina

Društvo -

BEOGRAD - U Zrenjaninu će u ponedeljak, 9. maja biti održana centralna proslava Dana Vojske Srbije i Dana pobede nad fašizmom uz učešće više od 1.300 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a biće predstavljeno i više od 40 sredstava naoružanja i vojne opreme.

1 / 6 Foto: Ministarstvo Odbrane

U glavnom delu svečanosti biće prikazan deo sposobnosti Vojske Srbije kada će gradjani moći da prisustvuju defileu jedinica, naletima avijacije Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, predstavljanju brodova Rečne flotile i prikazu čuvenog egzercira Garde.

U statičnom delu svečanosti biće prikazano modernizovano naoružanje i vojna oprema, a pojedina sredstva biće prikazana prvi put u javnosti, najavilo je Ministarstv odbrane.

Ove godine će prvi put u pešadijskom defileu učestvovati i podešelon vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka sa oružjem.

Na Trgu slobode u Zrenjaninu danas je održana i provera pripremljenosti jedinica Vojske Srbije za centralnu svečanost kojom je komandovao načelnik Uprave za operativne poslove Generalštaba Vojske Srbije general-major Vojin Č. Jondić, koji je komandant svečanosti.

Prema rečima komandanta Prve brigade Vojske Srbije brigadnog generala Željka Petrovića, danas su počele završne pripreme za proslavu.

"Svi pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koji su razmešteni u rejonu Novog Sada, Zrenjanina, Pančeva i Beograda, otpočeli su pripreme s težištem na uvežbavanju strojevih radnji za defile pešadijskog ešelona", rekao je Petrović. Generalna proba svečanosti biće održana u subotu 7. maja 2016. godine u 12 časova.

Vojska Srbije obeležava 23. april kao svoj praznik u znak sećanja na dan kada je 1815. na pravoslavni praznik Cveti u Takovu doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka za oslobodjenje od Otomanske imperije.

Tokom ovogodišnjeg obeležavanja praznika uručena su, izmedju ostalog odlikovanja pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, izvedena je počasna artiljerijska paljba, kao i promenadni defile Reprezentativnog orkestra Garde u Beogradu i Vojnog orkestra u Nišu.

Tokom Drugog srpskog ustanka upostavljena je prva stajaća vojska, koja je boravila u kasarnama i primala platu, kao i Garda koju je činilo 76 mladića "po stasu i izgledu" iz najboljih seoskih kuća. Vojni rok prvih regruta srpske regularne vojske trajao je deset godina a jedinice su bile uredjene po ugledu na tadašnju austrijsku vojsku.

Vojska Srbije 23. april obeležava kao svoj Dan od 2012. godine, dok se pre toga kao Dan vojske slavio 15. februar, u znak sećanja na 1804. godinu i početak Prvog srpskog ustanka, kao i na 1835. godinu kada je usvojen Sretenjski ustav.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track