PRVE FOTOGRAFIJE IZNUTRA: Potresni prizori urušene srpske svetinje u Njujorku
Foto: Facebook

Nekad i sad

PRVE FOTOGRAFIJE IZNUTRA: Potresni prizori urušene srpske svetinje u Njujorku

Društvo -

NJUJORK - Vatrena stihija potpuno je progutala srpsku crkvu Svetog Save na Menhetnu za samo tri sata, na najveći hrišćanski praznik. Od svetinje stare 166 godina ostali su samo zidovi.

I dok su se vernici širom sveta ujedinili da obnove izgorelu crkvu, pojavile su se i potresne fotografije iznutra. Potresni prizori nekada prelepe svetinje i ruševina koje su ostale nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Istočnoamerička eparhija Srpske pravoslavne crkve zvanično će zahtevati od FBI da sprovede istragu o požaru koji je za Uskrs izbio u sabornoj crkvi Svetog Save u Njujorku, jer su uvereni da je vatra podmetnuta, saznaje Kurir.

Iako je prvobitna verzija američkih vatrogasaca glasila da su požar izazvale neugašene sveće, SPC u Americi očigledno ne veruje u tu verziju.

Jedan od sveštenika, koji je želeo da ostane anoniman, naveo je da postoje spekulacije da je požar podmetnula kompanija „Medison ekvitiz“, koja se bavi izgradnjom luksuznih stanova.

- Saborna crkva je već bila s njima u sporu i zato mnogi misle da je moguće da je ova kompanija umešana u sve. Ne želimo da spekulišemo i zato ćemo tražiti da FBI sprovede detaljnu istragu - kazao je on.

Američki Federalni istražni biro je, kako stvari stoje, jedini koji bi do kraja mogao da utvrdi sve okolnosti koje su dovele do požara u Sabornoj crkvi Svetog Save u Njujorku!

S tim se slaže i patrijarh SPC Irinej, koji za Kurir kaže da bi upravo FBI mogao da razreši ovu enigmu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track