JANA LJUBIČIĆ: Srbija pohvaljena na skupu o policijskoj saradnji u Beču
Foto: Fonet

Godišnjica potipisivanja Konvencije

JANA LJUBIČIĆ: Srbija pohvaljena na skupu o policijskoj saradnji u Beču

Društvo -

BEČ – Primenom Konvencije o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi (PCC SEE) ostvareni su značajni uspesi u suzbijanju kriminala, ocenjeno je danas u Beču na ministarskom sastanku povodom 10-godišnjice od potpisvanja tog dokumenta.

Sastanku komiteta ministara unutrašnjih poslova prisustvovala je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Jana Ljubičić koja je prenela da je Srbija na tom skupu pohvaljena.

"U svom govoru sam istakla da ćemo razmotriti mogućnost da uputimo eksperta u Sekretarijat PCC SEE. Srbija je od 2010. do 2012. imala svog oficira za vezu u Sekretarijatu i razmotrićemo sada mogućnost ponovnog upućivanja, jer je to dobar signal što se tiče Srbije po pitanju policijske saradnje", objasnila je ona.

Ljubičićeva je izrazila zadovoljstvo što je ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotka u više navrata pohvalio Srbiju, kako po pitanju mogućnosti ponovnog upućivanja eksperta u Sekretarijat, tako i kontrolisanja migrantske krize.

Prema njenim rečima prepoznat je napor Srbije da kontroliše migracione tokove na granici sa Mađarskom.

"Ponosna sam što su ministar Nebojša Stefanović i Ministarstvo unutrašnjih poslova dobili pohvalu i što Evropa vidi trud i napredak u vremenima kada smo na udaru terorizma i imamo balast velikih migracija", kazala je ona.

Ljubičićeva je dodala da je ovaj sastanak bio prilika za retrospektivu primene konvencije i da je sagledana prvenstveno prekogranična saradnja, kao i dalje smernice načina funkciinisanja policijske saradnje među državama potpisnicama.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Sobotka je, na konferenciji za štampu, rekao da je 10 godina primene PCC SEE bilo uspešno i da je ovaj dokument primer prekogranične saradnje, koje preuzimaju i druge organizacije.

On je preneo da je na sastanku, pored sagledavanja uspeha prošlosti, bilo i reči o budućoj primeni, posebno kada je reč o migranstkom talasu, i njenim posledicama pre svega po pitanju uvoza ekstremističkih struja, kao i kriminala, u čijem suzbijanju je neophodna strateška i operativna saradnja.

Na osnovama PCC SEE uspostavljena je, kako je dodao, mreža kontakata u borbi protiv kriminala, što je omogućilo da se u zemljama potpisnice uspostavi centralna ustanova za razmenu podataka, što je olakšalo posao policiji.

"Tim partnerstvom policija brže hapsi kriminalce", kazao je Sobotka.

S tim u vezi je podsetio da je pre par dana u Beču otvorena Kancelarija za borbu protiv krijumčara ljudi, preko koje će policije razmenjivati svoje podatke i planirati svoje aktivnosti.

Sobotka je istakao da PCC SEE treba dalje da se razvija, jer kriminalci, u skrivanju identiteta, ne propuštaju niti jednu priliku da zaobiđu postojeće sisteme kontrole.

Prema njegovim rečima važna je razmena podataka o identitetu lica, kao i automobila. On je, na konferenciji za štampu, pohvalio Srbiju zbog spremnosti da ponovo uputi eksperta u Sekretarijat PCC SEE u Ljubljani, gde je Austrija zastupljena sa generalnim sekretarom.

Evropskoj komisiji, kako je kazao, sa sastanka biće upućeno pismo u kojem će biti ukazano na uspehe PCC SEE, kao i potrebu za nastavak saradnje, uz želju da finansijska pomoć EU bude nastavljena.

"Rad u okviru PCC SEE nije samo koristan samo za naše zemlje, koje su potpisnice Konvencije, već predstavlja bitan doprinos za bezbednost cele EU", poručio je Sobotka.

Pitanje migrantske krize, kako je dodao, nije bila posebna tema ovog sastanka, ali je bilo reči o tome da je u borbi protiv krijumčara ljudi neophodna prekogranična policijska saradnja i dobra razmena podataka. Što se balkanske rute tiče Sobotka je kazao da, iako se pritisak migracije smanjio, kriza nije završena.

"Migracioni pritisak je manji zbog smanjenog pristizanja izbeglica u Grčku, ali problem krijumčara se nije smanjio", upozorio je on.

Sobotka je kazao da je i Evropska komisija prepoznala da su potrebne mere za suzbijanje krijumčara te je odobrila nastavak graničnih kontrola unutar šengenskog prostora.

Što se sporazuma EU i Turske tiče Sobotka je naglasio da je Austrija uvek bila obazriva i da je pripremila nacionalne mere u slučaju neuspeha u zaštiti spoljnih granica EU.

Ministar unutrašnjih poslova Moldavije Aleksandru Jizdan, čija zemlja trenutno predsedava PCC SEE, rekao je da svi ulažu maksimalne napore u bezbednost, jer su svesni koliko je to pitanje bitno. On je naglasio da su izazovi poput migracione krize i organizovanog kriminala realne pretnje.

Moldavija je, prema njegovim rečima, angažovana da doprinese bezbednosti u Evropi kroz partnerstvo sa državama potpisnicama PCC SEE.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track