(VIDEO) Cecin ispovednik kandidat za kanadskog episkopa
Foto: Printscreen

(VIDEO) Cecin ispovednik kandidat za kanadskog episkopa

Društvo -

BEOGRAD - Sasvim neočekivano na neformalnoj listi potencijalnih kandidata za vladičanski tron u Kanadi našao se i arhimandrit Stefan Šarić iz manastira Rajinovac kod Beograda.

Njegovo ime svrstano je uz vladike Irineja Dobrijevića, Longina Krču i Mitrofana Kodića. Šarić je široj javnosti odavno poznat kao duhovnik i ispovednik folk pevačice Svetlane Cece Ražnatović.

Sveti arhijerejski sabor, koji je u toku, trebalo bi do kraja zasedanja da izabere novog kanadskog episkopa.

- Među kandidatima je na prvom mestu Dobrijević. Slede ga Krčo i Kodić. Šarić je, kako se trenutno govori u saborskim kuloarima, favorit patrijarha Irineja i očekuje se da ga poglavar Srpske pravoslavne crkve predloži, najpre da uđe na listu potencijalno novih vladika, a zatim da bude izabran za kanadskog episkopa. Ako se to desi, a pošto je reč o patrijarhu, teško da bi bilo suprostavljenih arhijerejskih mišljenja - kažu za "Vesti" pojedini učesnici crkvene skupštine.

Posted by Dejana Isakovic on Thursday, January 7, 2016

Arhimandrit Stefan tvrdi pak da mu nije poznato da je kandidat za arhijerejsko žezlo, niti za episkopsku katedru u Miltonu.

- Niko me do sada nije kontaktirao. Nije mi poznato da sam patrijarhov favorit, niti da ću biti predložen za vladiku i episkopa. Patrijarh je moj nadležni arhijerej i logično je da o tome prethodno sa mnom razgovara. Zato sačekajmo kraj Svetog arhijerejskog sabora jer se postavljenja vrše uglavnom poslednjeg dana - izjavio nam je otac Stefan.

Bez obzira na broj potencijalnih takmaca za episkopski tron u Kanadi, onaj ko bude izabran, kako napominju pojedine vladike, pre nego što pristane trebalo bi da zatraži uvid u stanje eparhijskih finansija, da mu se ne dogodi, kao što je bio slučaj u nekim evropskim episkopijama, da ga dočeka prazna kasa i ispražnjen bankovni račun.

Primera radi, nakon što je maja 2013. ražalovan vladika Konstantin, u eparhiji u Nemačkoj je ostalo oko 800.000 evra i to je bilo poznato većini episkopa. Do izbora novog vladike, Konstantinovom eparhijom je godinu dana privremeno upravljao patrijarh preko svog zamenika na terenu - nekog sveštenika u Nemačkoj. Kad je izabran novi episkop Sergije, on se braći arhijerejima požalio da je zatekao promaju u kasi i na računu. Otuda ne čude ni glasine da su mu skupocenog mercedesa poklonili pojedini njegovi sveštenici iz samo njima znanih razloga.

S obzirom na to da patrijarh privremeno admnistrira na daljinu, pitanje je koliko preko svojih "daljinskih upravljača" on zaista može imati precizan uvid u tokove crkvenog novca u eparhijama bez episkopa - objašnjavaju u saborskim krugovima.

(Vesti-online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track