RESAVICA: Samo desetak rudara izjasnilo se za socijalni program
Foto: Dado Đilas

Prijave za odlazak traju do 6. juna

RESAVICA: Samo desetak rudara izjasnilo se za socijalni program

Društvo -

RESAVICA - Predsednik Sindikata radnika Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja (JP PEU) Resavica Nebojša Milenković, izjavio je da se za tri dana za socijalni program prijavilo svega desetak radnika od oko 4.000 zaposlenih.

Prijave za odlazak iz ovog preduzeća počele su 24. maja i traju do 6. juna. Milenković je ponovio da je Sindikat radnika JP PEU na sednici 24. maja odbacio ponudu od 200 evra po godini staža za odlazak viška zaposlenih "jer je to malo za rudare".

"Nije prihvatljivo za ljude koji rade najteži posao na svetu, da dobiju 200 evra po godini staža, po osnovu socijalnog programa za rešavanje viška zaposlenih", rekao je Milenković, i istakao da je, iz ovog razloga, tako slab odziv radnika na izjašnjavanje.

Sindikat traži da se pregovara o aneksu člana Kolektivnog ugovora kojim bi bilo garantovano da se pregovaramo o uslovima i kriterijumima o visini naknade iz socijalnog programa za rešavanje viška zaposlenih u JP PEU", rekao je on.

On je dodao da je Sindikat zaključio i da se socijalni program ne može sprovoditi, dok se ne reše obaveze prema zaposlenima, među kojima je i povezivanje staža za 19 meseci 2011 i 2012. godine, zaključio je Milenković. Uz 200 evra po godini staža zaposlenima u JP PEU je ponuđena i alternativa trećina prosečne plate zaposlenog pomnožena sa godinama staža, najviše do 8.000 evra i šest prosečnih plata u Srbiji uz uslov da radnik ima 15 godina staža.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track