PATRIJARH PREDLOŽIO NIKOLIĆU: Urnu Nikole Tesle sahraniti u Hramu Svetog Save
Foto: Dragana Udovičić

Podizanje spomenika

PATRIJARH PREDLOŽIO NIKOLIĆU: Urnu Nikole Tesle sahraniti u Hramu Svetog Save

Društvo -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i srpski patrijarh Irinej održali su danas sastanak povodom radova na obnovi Hrama Svetog Save, a patrijarh je, između ostalog, predložio da posmrtni ostaci velikana Nikole Tesle budu sahranjeni u porti Hrama, gde će mu biti podignut i spomenik.

Na sastanku su analizirane dosadašnje aktivnosti na prikupljanju sredstava za izradu mozaika, kao i pripremnih radnji za postavljanje živopisa u unutrašnjosti Hrama Svetog Save.

Nikolić je istakao da je veoma važno usaglasiti informacije i aktivnosti i utvrditi presek stanja na izradi mozaika.

On je podvukao da je sada ključni momenat da se još snažnije u završne radove uključe domaći privrednici i pojedinci, s obzirom na to da se radi o obnovi simbola jedinstva i duhovnosti srpskog naroda - Hrama Svetog Save, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Republike.

„Srbija je zahvalna na donaciji Ruske Federacije i pokazanoj želji da se finansira izrada dela mozaika“, naglasio je Nikolić i dodao da je veoma važno da te izvođače radova bira ruska strana, a da nadzor sprovede komisija formirana pri Sinodu Srpske Pravoslavne Crkve.

Patrijarh Irinej je naglasio da je Hram Svetog Save mesto duhovnog okupljanja Srba i podvukao da je veoma važno da se svi ujedinimo njegovoj obnovi.

Patrijarh je na sastanku izložio i predlog da posmrtni ostaci našeg velikana Nikole Tesle budu sahranjeni u porti Hrama Svetog Save, gde će mu biti podignut i spomenik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track