Nestle povukao žitarice za decu sa tržišta Srbije
Foto: Profimedia

Serija iz oktobra 2015. godine

Nestle povukao žitarice za decu sa tržišta Srbije

Društvo -

BEOGRAD - Prehrambena kompanija Nestle Adriatik dobrovoljno je povukla sa tržišta Srbije pahuljice za decu od osam vrsta žitarica, rečeno je u toj kompaniji.

Proizvod je povučen zbog neusaglašene regulative o dozvoljenoj količini supstance tropan-alkaloid u tim proizvodima, a ta kompanija navodi da upotreba tog proizvoda ne predstavlja rizik za zdravlje potrošača.

"Na srpsko tržište je bila plasirana količina od 300 komada tog proizvoda", rekli su u kompaniji Nestle Adriatik.Objavljeno je da su povučene dve proizvodne serije iz kategorije proizvoda Nestle žitnih dečjih pahuljica - osam žitarica od 600 grama (serijski brojevi: 52780291 i 52870291) proizvedenih u oktobru 2015. godine za srpsko tržište.

"Kako je poverenje naših potrošača, kao i sigurnost i kvalitet naših proizvoda za nas od velike važnosti, odlučili smo da dobrovoljno povučemo pomenute serijske brojeve ovog proizvoda sa tržišta, iako su oni zakonski ispravni", navode u toj kompaniji.

Objašnjavaju da je Evropska komisija objavila uredbu u februaru 2016. godine, dopunu uredbe 1881/2006, kojom se propisuje maksimalni nivo tropan-alkaloida u preradjenoj hrani na bazi žitarica za bebe i malu decu.

Tropan-alkaloid je prirodna suspstanca koja je prisutna u nekim biljkama i njena količina, kako navode, nije regulisana važećim pravilnicima Republike Srbije.

"Nestle Adriatik je 30. maja odlučio da dobrovoljno povuče pomenute serijske brojeve ovog proizvoda sa tržišta, iako su one proizvedene u oktobru 2015. godine, pre objavljivanja nove Uredbe Evropske Unije, i zakonski su ispravne", navode u toj kompaniji.

Nestle Adriatik je saopštio da će zameniti svim potrošačima navedeni proizvod sa istim proizvodom iz druge serije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track