MALA MATURA: Đaci umeju s novcem, sve ostalo je muka!
Foto: Aleksandar Jovanović/Ilustracija

Polaganje matematike

MALA MATURA: Đaci umeju s novcem, sve ostalo je muka!

Društvo -

Osmaci se žale da je test bio komplikovan, da im je bilo teško da računaju površine i zapremine, ali zato su svi uradili zadatak s konvertovanjem novca

Osmaci su juče, drugi dan male mature, polagali test iz matematike, koji im je, sudeći po reakcijama, zadao velike glavobolje!Međutim, zanimljivo je da su skoro svi mali maturanti komentarisali da im je najlakši zadatak bio onaj u kojem se tražilo da evre i dolare pretvore u dinare, dok su im najteže pali zadaci iz geometrije u kojima su morali da računaju obim, površinu i zapreminu geometrijskih oblika.

- Test je bio pretežak! Pola sata pred kraj ostalo mi je još sedam zadataka da uradim. Najteža je bila geometrija. Tražili su da na osnovu obima kruga izračunamo površinu. Jedna trećina te površine bila je baza za kupu, a nama su tražili da izračunamo površinu i zapreminu te kupe. Znači, užas! - jada se Aleksandar N. (14), učenik OŠ „Drinka Pavlović“ u Beogradu.S njim se lažu i ostali maturanti.- Bio je mnogo teži od probnog. Naročito poslednja tri zadatka. Nama je rečeno da će verovatno srpski biti težak, a matematika lakša, ali uopšte nije bilo tako. Između ostalog, imali smo i jedan zadatak s računanjem, neki ogroman niz brojeva u zagradi, pa sve to na 2016. stepen. Odustala sam samo kad sam ga videla - dodaje Teodora J, koja želi da upiše Sportsku gimnaziju.Ali svi odreda su imali isti omiljeni zadatak.- Najlakši je bio onaj s dečkom kojem treba 300 evra za letovanje. On je skupio 120, baba mu je dala 100 dolara. Imali smo podatke da jedan dolar vredi 0,92 evra, a da je evro 122 dinara, a mi smo morali da izračunamo koliko mu dinara fali - priča Jovan N.Psihoterapeut Zoran Milivojević kaže da se to što su se nekad u školi sabirale jabuke i kruške, a danas evri, govori o tome da su se vremena promenila.- Ovakvi pojmovi koriste se kako bi dete lakše zamislilo i koncentrisalo se na problem. Veština pretvaranja novca iz jedne u drugu valutu će im biti potrebna u životu više nego geometrija. Naročito, ako imaju sreće! - našalio se Milivojević.

Uskoro predahDANAS KOMBINOVANI TESTU Ministarstvu prosvete naveli su da je i drugi dan završnog ispita za male maturante prošao bez bitnih neregularnosti. Danas od 9 do 11 časova učenici će polagati kombinovani test sa pitanjima iz istorije, biologije, geografije, fizike i hemije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track