NACIONALNI PROSVETNI SAVET: Ove godine Informatika neće biti obavezan predmet za osnovce
Foto: Profimedia

Suviše nagla promena

NACIONALNI PROSVETNI SAVET: Ove godine Informatika neće biti obavezan predmet za osnovce

Društvo -

BEOGRAD - Predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Srbije (NPS) Aleksandar Lipkovski izjavio je danas da Savet nije usvojio predlog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije da Informatika i raučunarstvo od naredne školske godine bude obavezan predmet od petog do osmog razreda osnovne škole.

On je kazao da se većina prisutnih na današnjoj sednici NPS složila da je predlog resornog ministarstva dobar, jer deca treba da steknu informatička znanja već u osnovnoj školi, ali da bi uvođenje tog predmeta kao obaveznog predstavljalo "naglu promenu" koja verovatno ne bi bila "kadrovski i tehnički propraćena".

"Većina je ipak presudila da je to suviše nagla promena za koju nismo sigurni da će biti kadrovski i tehnički propraćena", kazao je Lipkovski i dodao da je neophodno "oprezno pristupiti" istraživanju spremnosti škola i nastavnika za taj korak.

Foto: Beta Zorana Jevtić
Foto: Beta Zorana Jevtić

Kako je naveo, NPS je usvojio dosta promena nastavnih programa koji su stigli zajedno s tim predlogom resornog ministarstva."Te promene se tiču izbornih predmeta u osnovnoj školi i informatičkih predmeta u gimnaziji i srednjim stručnim školama", kazao je Lipkovski.

Prema njegovim rečima, tokom drugog polugodišta naredne školske godine, treba ponovo razmisliti o uvodjenju Informatike i računarstva kao obaveznog predmeta.

"Moguće je da naredne godine to bude usvojeno kao obavezno, jer će biti gotova internet veza za sve škole u Srbiji i videćemo kako novi programi funkcionišu u ovoj školskoj godini kao izborni", rekao je Lipkovski.

Predmet Informatika i računarstvo je za učenike osnovnih škola od petog do osmog razreda izborni predmet.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track