OPOMENE ZA SVAKOG 9. POTROŠAČA: U dugovima za struju grca 372.000 ljudi!
Foto: Thinkstock

Među nesavesnim platišama zastupljenija domaćinstva

OPOMENE ZA SVAKOG 9. POTROŠAČA: U dugovima za struju grca 372.000 ljudi!

Društvo -

Opomene pred isključenje električne energije poslednjih mesec dana dobilo je 372.000 potrošača, što znači da neizmirene obaveze za struju ima malo manje od deset odsto kupaca, a među nesavesnim platišama daleko su zastupljenija domaćinstva, njih 334.000, u odnosu na 38.000 privrednika.

Opomene pred isključenje električne energije, tokom poslednjih mesec dana, stigle su na adrese 372.000 potrošača. U EPS ističu da najveći broj potrošača na vreme plaća račune, u minusu je tek manjina.

“Najveći broj kupaca izmiruje obaveze za utrošenu energiju na vreme ili sa veoma malim kašnjenjem”, kažu u EPS dodajući da popust od pet odsto za redovno plaćanje računa koristi 50 odsto domaćinstava, a veća dugovanja ima tek osam odsto kupaca.

Ukupna dugovanja domaćinstava i privrede na grantovanom snabdevanju iznosila su 19,6 milijardi dinara. Dug domaćinstava je 12,5 milijardi, a dugovanja malih kupaca, dnosno onih koji koriste struju u poslovne svrhe, iznosi 7,1 odsto.

Godinama su dugovanja firmi bila veća nego dugovanja domaćinstava. Pre godinu dana od ukupno 20 miliona dinara duga, EPS je od domaćinstava potraživao nešto više od osam milijardi, a ostatak od 12 milijardi dinara dugovala su preduzeća.

(Fonet/Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track