SELAKOVIĆ: Otvaranje poglavlja donosi izvesniju budućnost Srbiji
Foto: Zorana Jevtić

Sigurni na putu ka EU

SELAKOVIĆ: Otvaranje poglavlja donosi izvesniju budućnost Srbiji

Politika -

Ministar pravde u tehničkoj Vladi Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da otvaranje poglavlja 23 i 24 o pristupanju EU, Srbiji donosi mnogo rada, truda i napora, ali i veću izvesnost i budućnost a istakao je i da u pregovaračku poziciju za otvaranje tih poglavlja nisu ugradjeni zahtevi Hrvatske.

"To nam donosi priliku da učvršćujemo naš ekonomski rast, da razvijamo svoju zemlju, smanjujemo javni dug, deficit i nastavimo ovaj put kojim smo krenuli", kazao je Selaković.

On je rekao da je značaj u tome što se otvara najteže, Poglavlje 23.

"Nije nimalo lako voditi pregovore o Poglavlju 23. To je političko poglavlje. Poglavlje 24 je više tehničko. Zemlje koje prolaze kroz slična iskustva, naročito one koje pregovaraju po novim merilima, kao Crna Gora, nam kažu da se pripremimo na žestok rad", dodao je Selaković.

"Poglavlja se sada otvaraju, zatvaraju se poslednja ukoliko dodje do zastoja u tom Poglavlju, može se zaustaviti svako drugo poglavlje", ; rekao je Selaković.

Na pitanje da li su Pregovaračku poziciju za otvaranje poglavlja ugradjeni zahtevi Hrvatske prema Srbiji (puna saradnja sa Haškim sudom, ukidanje regionalne jurisdikcije za srpski sud za ratne zločine i zagarantovano mesto hrvatskom manjini u parlamentu Srbije) Selaković je ponovio da Srbija ostaje pri stavu s kojim je ušla u postupak otvaranja poglavlja.

"Biće ispunjeni oni uslovi koji su stavljeni u Akcioni plan...Ako me pitate da li su stavljeni ti uslovi, nisu stavljeni. Srpski zakon ostaje isti i to je to", kazao je Selaković.

Na pitanje kada će početi procedura promene Ustava Srbije Selaković je rekao da će Srbija zbog ulaska u EU morati da promeni svoj ustavni okvir.

"Videćemo kako će teći sama dinamika. Ni jednoj državi nije lak ni jednostavan posao menjati svoj Ustav. Srbiji pogotovo", zaključio je Selaković.

(Beta/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track