MUP SRBIJE Jana Ljubičić: Pojavljivanje alternativnih migrantskih ruta sasvim je očekivano
Foto: MUP

Balkanska ruta zaustavljena

MUP SRBIJE Jana Ljubičić: Pojavljivanje alternativnih migrantskih ruta sasvim je očekivano

Društvo -

BRATISLAVA - Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Jana Ljubičić izjavila je danas da se, iako je balkanska ruta u ovom trenutku zaustavljena, može očekivati pojavljivanje alternativnih ruta.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije preduzima pojačane mere, usmerene pre svega na najvažnije ulazne tačke u našu zemlju, prvenstveno na srpsko-makedonskoj i srpsko-bugarskoj granici", rekla je Ljubičić, koja učestvuje na neformalnom sastanku ministara unutrašnjih poslova EU, saopštava MUP.

Prema njenim rečima, problem iregularnih migracija i pojave velikog broja ilegalnih migranata ne može se odvojiti od problema krijumčarenja i trgovine ljudima, kao i njihove ugroženosti od različitih oblika eksploatacije.

Ljubičić je upozorila da bi se zemlje zapadnog Balkana, ali i druge države, u narednom periodu mogle suočiti i sa povećanjem krijumčarenja ljudi i podsetila da je srpska policija tokom prošle godine podnela krivične prijave protiv 1.127 osoba zbog krijumčaranja više od 8.000 ljudi, dok je od početka ove, do danas podnela prijave protiv 228 krijumčara za dela krijumčarenja 1.741 lica.

"Samo zajednički možemo odgovoriti na te izazove, a Srbija je spremna da pruži pun doprinos u nemilosrdnoj borbi protiv terorizma, kroz saradnju sa relevantnim međunarodnim činiocima, kao i kroz razmenu biometrijskih podataka i informacija o bezbednosno interesantnim licima", zaključila je Ljubičić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track