VAC demantuje Beka

Spor (ni)je dobio

VAC demantuje Beka

Društvo -
Nemačka kompanija navodi da je sama odustala od postupka pošto je odlučila da se povuče iz Srbije

BEOGRAD - Medijska grupacija VAC (WAZ) negirala je danas tvrdnje biznismena Milana Beka da su njegove kompanije koje su vlasnici beogradske novinske kuće "Novosti", dobile arbitražni spor protiv te nemačke kompanije i navela da je sama odustala od postupka pošto je odlučila da se povuče iz Srbije.

"Medijska grupacija VAC odbacuje kao netačne izjave Milana Beka date novinskoj agenciji Beta 17. maja u vezi sa arbitražnim postupkom protiv društava Stadlux S.A, Abisco Verwaltungen GmbH, Bicos Beteiligungen Gesellschaft mbH, Munon Management Limited i Vidoler Management Corporation", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom agenciji Beta, tačno je da je VAC pokrenuo postupak protiv tih društava u skladu s pravilima Međunarodne privredne komore (ICC), ali se ističe da za tu medijsku grupacija više nije postojao razlog da nastavi arbitražni postupak pošto je u junu 2010. godine najavila povlačenje iz Srbije.

"S povlačenjem tužbe, VAC je morao da računa na to da će po važećem zakonu morati da preuzme troškove postupka. Iznosi koje je Milan Beko naveo novinskoj agenciji Beta netačni su. Tačni iznosi stoje u izreci arbitražnog suda od 10. maja koju je grupacija VAC obelodanila", navela je ta medijska grupacija.

Medijska grupacija VAC je, kako je navedeno, još na početku arbitražnog postupka imala sumnje u odnosu na preuzimanje troškova procesa na koje bi društva Stadlux S.A, Abisco Verwaltungen GmbH, Bicos Beteiligungen Gesellsćaft mbH, Munon Management Limited i Vidoler Management Corporation" bila bar delimično obavezna.

"Istraživanja su pokazala da njihova struktura zbog očiglednog nepostojanja imovine ne bi bila u mogućnosti da preuzme te troškove", ukazao je Vac.

Milan Beko je 2006. godine prezueo većinski kapital "Novosti" preko tri povezane firme registrovane u inostranstvu. Ta privatizacija je sporna po oceni Saveta za borbu protiv korupcije, a njeno ispitivanje je zatražila i Evropska unija.

Komisija za hartije od vrednosti je prošle godine naložila Beku da podnese ponudu za prodaju udela većeg od 25 odsto što on do sada nije učinio. Njemu je oduzeto pravo upravljanja na udeo veći od 25 odsto, tako da je sada država najveći pojedinačni akcionar u "Novostima".

Predstavnici VAC-a su tvrdili da je ta kompanija imala sporazum s Bekom o preprodaji udela u "Novostima", a Komisije za zaštitu konkurencije Srbije odbila je njen zahtev za preuzimanje većinskog udela u "Novostima".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track