VAPAJ SRBIJE Na TV gledamo nasilje, a ova mlada violinistkinja na ulici skuplja pare i donosi pobedu
Foto: Privatna Arhiva I Zorana Jevtić.

Jovana Savić postala simbol borbe za kulturu i umetnost

VAPAJ SRBIJE Na TV gledamo nasilje, a ova mlada violinistkinja na ulici skuplja pare i donosi pobedu

Društvo -

Sećate li se male Jovane Savić, devojčice koja je proletos svakog dana svojom virtuoznom umetnošću na violini oduševljavala Beograđane?

Ova mlada umetnica pažnju javnosti privukla je tako što je, sa nepunih devet godina, počela da svira u čuvenoj prestoničkoj ulici Knez Mihailovoj kako bi skupila novac za novu violinu. Nakon toga, širom sveta osvajala je prva mesta na muzičkim takmičenjima i pobrala ovacije publike i profesionalaca.

Priča o njoj ni nekoliko mesec nakon što je dospela u javnost ne jenjava, barem ako je suditi po komentarima na društvenim mrežama. Naime, građani Srbije, čini se, sve su više ogorčeni stanjem u društvu i državi, u kojoj nema nimalo mesta za promociju pravih kulturnih vrednosti, dok se sve više prostora u javnosti poklanja nasilju i promociji najnižih ljudskih strasti i poriva.

Zato nije zgoreg još jednom podsetiti na reči talentovane Jovane, koja zasluženo može poslužiti kao pravi primer mladim ljudima kada budu birali svoj životni put i buduće usmerenje:

"Baš volim da sviram u Knezu, nije mi teško. Bah i Vivaldi su mi omiljeni kompozitori. Sviranje tamo mi pomaže da se oslobodim treme. Nadam se da ću na sledećem takmičenju uspeti da osvojim prvo mesto i jednom imati svoju violinu", rekla je u maju mlada violinistkinja za Kurir.

Pa sledeći put kada, vrteći televizijske kanale, naiđemo na neki od brojnih rijaliti šou programa, u kojima su eksplicitne i scene nasilja postale deo svakodnevice, sigurni smo da će nam u mislima biti primer Jovane Savić.

Ona je samo jedna od mnogih mladih ljudi koji se sami, na pošten način, bore za onu lepšu stranu Srbije i u tužnoj realnosti nam barem na kratko daju nadu da, dok je njih, nije sve izgubljeno.

(EPK/M.Jeremić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track