Sat pošto je stradao DEMINER, bračni par preskočio žicu i trake upozorenja i ušao u MINSKO POLJE!

Vodite računa kad ste na najlepšoj srpskoj planini

Sat pošto je stradao DEMINER, bračni par preskočio žicu i trake upozorenja i ušao u MINSKO POLJE!

Društvo -

Nepun sat pošto je na Kopaoniku, istočno od Pančićevog vrha, juče teško povređen deminer Mladen Gluhović, u minsko polje, među neeksplodirane kasetne bombe, upao je bračni par turista.

Njih dvoje su prethodno preskočili žicu i trake upozorenja na bombe!- Čuo sam ženski glas, a onda istrčao na breg s kog se vidi površina na kojoj su bombe i video ljude kako šetaju kroz minsko polje! Koliko sam mogao glasno, povikao sam im da se ne pomeraju, da ostanu na mestu na kome su, jer su okolo bombe - priča Boban Kurandić, bivši pripadnik VS i deminer, koji sada radi na nadzoru čišćenja ovog dela Kopaonika od kasetnih bombi.Brza reakcijaHitno je organizovana akcija spasavanja dvoje turista. Demineri koji su malo pre toga iz minskog polja izvukli ranjenog druga sada su spasavali neoprezne turiste. Nastala je nova drama...- Obukli smo opremu, uzeli detektore i polako obezbedili sigurnu stazu za njihovo izvlačenje. Kad smo ih izvukli, onaj čovek se samo nasmejao i pitao nas: „A je smo li mi to bili u minskom polju?“, potpuno nesvestan opasnosti - kaže Kurandić.Iako je prostor nekadašnje baze Vojske Srbije na Pančićevom vrhu, na kome još ima kasetnih bombi, ograđen žicom i omeđen trakama koje upozoravaju na mine, neretko u njega zalaze turisti ili berači borovnica.

Ne može veća ograda

- Bio sam od prvog do poslednjeg dana bombardovanja na Kopaoniku. Izbrojali smo 76 velikih udara po vrhu, bombe od 50 kilograma nismo ni računali. Posle rata našli smo 17 glava kontejnera za kasetne bombe, a u svakom od njih bilo je od 200 do 300 bombi i to svedoči koliko je projektila prosuto na tom prostoru - naglašava Kurandić.On kaže da oblast na kojoj još ima kasetnih bombi nije ograđena većom ogradom jer radnici upravo zbog bombi nisu mogli da joj pristupe.- Prostor oko vojne baze čisti se godinama, a samo ove godine čišćeno je više od 70 hektara. Do sada su poginula trojica deminera, Gluhović je prekjuče teško povređen. Molimo ljude da istočno od Pančićevog vrha ne preskaču žicu i trake jer na taj način sebe izlažu ogromnoj opasnosti. Kasetnih bombi ima i na prostoru između Pančićevog vrha i Nebeskih stolica, dok je prilaz Crkvinama, odnosno staroj crkvi iz šestog veka i okolini, sasvim bezbedan - opisuje Kurandić.

Teške povredeDEMINER BOLJEDeminer Mladen Gluhović, rodom sa Pala, koji je prekjuče teško ranjen kasetnom bombom, u stabilnom je stanju. On je zadobio povrede glave, rebara, ruku, telo mu je izranavljeno desetinama gelera. Mladena je spasla činjenica da je ispred njega eksplodirala slabija kasetna bomba MK-4, a ne jača BLU-97, punjena često cirkonijumom, koji gori i razvija temperaturu do 3.000 stepeni.

ČinjeniceMINE NA DVA MILIONA KVADRATNIH KILOMETARA- Pretpostavlja se da se u Srbiji mine nalaze na prostoru od oko dva miliona kvadratnih metara, kasetna municija na prostoru od oko tri miliona kvadratnih metara, dok se avionske bombe-rakete nalaze na više od 150 lokacija*- Prema podacima iz avgusta 2016, od mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava očišćen je prostor od oko 20 miliona kvadratnih metara*Podaci Centra za razminiranje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track