Sabor završio sedmodnevno majsko zasedanje

SPC

Sabor završio sedmodnevno majsko zasedanje

Društvo -
Nije bilo mogućnosti, a ni potrebe da se biraju novih episkopi, rekao vladika bački Irinej

BEOGRAD - Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC), koji je danas završio sedmodnevno majsko zasedanje, protekao je u duhu bratske ljubavi i uzajamnog poverenja episkopa, ocenio je vladika bački Irinej.

On je novinarima u beogradskoj Patrijaršiji rekao da je Sabor odlučio da ne menja dosadašnji sastav Sinoda.

Prema njegovim rečima, razgovarano je o pitanjima saradnje i odnosa sa sestrinskim crkvama, ali i sa drugim hrišćanskim crkvama i zajednicama, kao i o dijalogu sa drugim religijama.

"Zbog nagomilanih problema, koji nisu još dovedeni do svog konačnog razrešenja, Sabor je zauzeo stanovište da je najbolje da oni episkopi koji su već u toku rešavanja problema, nastave i da pokušavaju da odluke i inicijative Sabora sporovedu u narednom periodu u delo", rekao je episkop bački Irininej, koji je i portparol Crkve.

On je kazao da je na Saboru bilo reči o prosveti, organizovanju rada Crkve, kao i pitanju objektivnog, ozbiljnog i odgovornog informisanja o životu i radu Crkve.

Razgovaralo se, dodao je, o misiji Crkve u svim eparhijama naročito u onima u kojima ima spornih i dramatičnih situacija, kao što je u Makedoniji i delimično u nekim drugim oblastima u regionu, prvenstveno u Crnoj Gori.Posebna pažnja bila je posvećena stanju i problemima u dijaspori, posebno na teritoriji Južne Amerike, gde SPC do sada nije imala posebno oroganizovanu misiju, rekao je vladika Irinej.

Vladika je kazao da nije bilo mogućnosti, a ni potrebe da se biraju novih episkopi.

"Nije bilo moguće da u kratkom roku stvorimo preduslove za biranje novih episkopa, a to posebno važi za veliko područje Južne Amerike", rekao je Irinej bački, navodeći da će dosadašnji administartori voditi eparhiju Austrijsko-švajcarsku i eparhiju u Južnoj i centralnoj Americi u Buenos Ajresu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track