Najnovije vesti

ŠARČEVIĆ NAJAVLJUJE NOVINE U ŠKOLSTVU: Roditelji đaka će ocenjivati profesore i direktore
Foto: Zorana Jevtić

Pojačana uloga roditeljskih tela u kontroli i odlučivanju

ŠARČEVIĆ NAJAVLJUJE NOVINE U ŠKOLSTVU: Roditelji đaka će ocenjivati profesore i direktore

Društvo

Roditeljima je dodeljena slaba uloga u školi i to se mora promeniti, izjavio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

"Njih niko nikada nije pitao šta zaista misle, a oni mnogo toga znaju. Zato pojačavamo ulogu roditelja u odlučivanju, kontroli i ocenjivanju nastavnika i direktora škola i to kroz nezavisna, nova roditeljska tela, rekao je Šarčević.

 

On je, međutim, najavio i da će od Ministarstva za rad zatražiti da se postavi pitanje odgovornosti porodica učenika koji beže sa časova.

 

"U svetu se za to zna cena - 20 izostanaka jednako 1.500 evra, pa da vidite kako će da se smanji izostajanje", objasnio je Šarčević.

 

Govoreći o ocenjivanju učenika, on je rekao da ocena ne treba da bude sredstvo moći i izvor korupcije, kao i da nastavnici moraju da nauče da rade drugačije.

 

"Ako nastavniku od uspeha njegovih učenika zavisi i visina plate, moraće i više da se potrudi. Najbitnije je da se napusti koncept bubanja. Nastavnici će dobiti veće plate kada taj kvalitet rada bude merljiv", rekao je Šarčević.

 

(Tanjug/Politika)

 

 

 

MINISTAR UVEREN: Štrajkova prosvetara neće biti

 

 

 

Poruka đacima je da će početi da uče iz zadovoljstva, a nastavnicima da ćemo se brinuti o statusu i ugledu profesije, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

 

 

 

On ne očekuje da će školska godina početi štrajkovima i upozorava da će snositi posledice oni koji budu krili radna mesta.

 

 

 

(Fonet)

 

 

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...