Veliko spremanje Srbije 9. juna

Veliko spremanje Srbije 9. juna

Društvo -
Prošle godine u akciji "Veliko spremanje Srbije" učestvovalo je 289.543 građanina koji su na 5.311 lokacija uklonili više od 150.000 kubnih metara otpada

BEOGRAD - Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja najavilo je danas da će, u okviru akcije "Očistimo Srbiju", u subotu, 9. juna, treći put organizovati najmasovniju volontersku akciju čišćenja otpada širom zemlje - "Veliko spremanje Srbije".

"Akcija se organizuje povodom svetskog Dana zaštite životne sredine, 5. juna, i očekujemo da će broj učesnika biti veći nego prošle godine", rekao je direktor akcije "Očistimo Srbiju" Miloš Panjković.

Kako je podsetio, prošle godine u akciji "Veliko spremanje Srbije" učestvovalo je 289.543 građanina koji su na 5.311 lokacija uklonili više od 150.000 kubnih metara otpada.

"Ideja nije da građani izlaze da čiste velike divlje deponije, jer to tokom čitave godine rade komunalna preduzeća, već je prioritet da građani učesvuju u čišćenju parkova, priobalja reka i jezera, naselja, škola, oblasti oko saobraćajmica gde ima rasutog otpada i manjih deponija", kazao je Panjković.

On je istakao da je jedan od značajnih rezultata "Velikog spremanja Srbije" obuka i motivacija građana o važnosti zaštite životne sredine, odnosno njihovo učešće u rešavanje gorućih ekoloških problema u svojoj okolini.

"Pre 2009. godine otpad se u Srbiji na organizovan način sakupljao sa 60 odsto teritorije, dok se trenutno otpad organizovano prikuplja sa više od 80 odsto teritorije", kazao je Panjković i ocenio da je i to očigledan uspeh akcije.

Prema njegovim rečima, ove godine će "Veliko spremanje Srbije" u većoj meri pomoći i 33 nevladine organizacije koje su dobile 21,6 miliona dinara iz budžeta kao sufinansirajuća sredstva za organizaciji akcije.

Panjković je dodao da se ove godine novac ne izdvaja za marketinšku kampanju, osim što se očekuje da će jedan spot koji najavljuje akciju televizije emitovati besplatno.

Direktor akcije "Očistimo Srbiju" je pozvao sve građane, zaposlene u državnoj upravi, javna preduzeća, kompanije, škole, udruženja, organizacije i medije da se priključe akciji i prijave putem sajta http://www.ocistimosrbiju.rs/src/volonter.php?action=new ili na telefon 011/36 222 36.

Kako je dodao, preko sajta http://www.ocistimosrbiju.rs/src/prijava-deponije.htm svi zainteresovani mogu prijaviti i lokaciju u svom susedstvu koje bi trebalo očistiti u okviru akcije "Veliko spremanje Srbije".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja