Milić: Smanjenje broja zaposlenih problem za penzije

PIO Fond

Milić: Smanjenje broja zaposlenih problem za penzije

Društvo -
Odnos 2,5 zaposlenih prema jednom penzioneru rešio bi finansiranje penzija, istakao finasijski direktor PIO Fonda Ivan Milić

BEOGRAD - Finasijski direktor PIO Fonda Ivan Milić rekao je da je najveći problem smanjenje broja zaposlenih, ali da nikad nije sumnjao u sigurnost isplate penzija.

"Najveći problem je upravo u tom odnosu broja penzionera i zaposlenih koji finansiraju penzije ili tekuće finansiranje.

Za poslednjih desetak godina imamo rast broja penzionera, dok se broj zaposlenih smanjio drastično. Rešenje nećemo naći na strani penzija, već mora da se traži na strani zaposlenosti", rekao je Milić.

On je istakao i da bi odnos 2,5 zaposlenih prema jednom penzioneru rešio finansiranje penzija.

Milić je za RTS istakao i da nikad nije sumnjao u sigurnost isplate penzija, ali da privredna aktivnost mora da se poveća, kao i da se nada da će država ostati na stanovištu da je isplata penzija prioritet.

On je podsetio i da su u toku sudski postupci kako bi se utvrdilo vlasništvo Fonda nad pojedinim nepokretnostima.

"Najviše se govori o banjama u koje je Fond ulagao sredstva. Sudskim postupcima pokušavamo da dođemo do toga da smo vlasnici banja i ako su naše onda da ih kapitališemo i pomognemo državi da manje izdvaja za penzije", rekao je Milić.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije i predsedavajući Socijalno ekonomskog saveta Nebojša Atanacković rekao je ranije da jedan zaposleni izdržava jednog penzionera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track