POD SLOGANOM "LJUBAV MENJA SVET": Danas svečano otvaranje Nedelje ponosa
Foto: Ap

Presecanjem vrpce počinje niz manifestacija

POD SLOGANOM "LJUBAV MENJA SVET": Danas svečano otvaranje Nedelje ponosa

Društvo -

U Mikser hausu danas će presecanjem vrpce biti otvorena Nedelja ponosa 2016 koja se odvija pod sloganom "Ljubav menja svet".

Kako je najavljeno, pored članova Organizacionog odbora, Nedelju ponosa će presecanjem vrpce, simbolično, otvoriti reditelj Steva Filipović.

Predstavnik Organizacionog odbora Parade ponosa Boban Stojanović rekao je da će niz zanimljivih događaja biti podeljeni u tri celine - debatni, filmski i kulturni.

On je istakao da će debatni programi biti organizovani u Kulturnom centru grada svakog dana od 17.30, a da će svi zainteresovani moći da razgovaraju na najrazličitije teme vezane za prava LGBT zajednice.

"Raduje nas i što nam je ove godine, u okviru filmskog festivala, Kinoteka izašla u susret i priredila tokom čitave nedelje set kvalitetnih filmova koji se bave LGBT tematikom", rekao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, to je prvi put da jedna kulturna institucija koja pripada gradu, državi, stane iza dela programa Nedelje ponosa.

Kako je ocenio, najzanimljiviji i najatraktivniji je kulturni program koji će se odvijati, uglavnom, u Savamali, a tokom koga će biti priređene različite izložbe, večeri stend ap komedije....

"Izdvojio bih takozvani Kvir salon, odnosno, salon vizuelnih umetnosti koji se na različite načine dotiče teme seksualnog i rodnog identiteta. Gošće, kustoškinje, su zapravo umetnice iz umetničke grupe "Chicks on Speed" koje su izlagale u najvećim svetskim galerijama kada su odlučile da dođu i budu deo beogradske Nedelje ponosa", ističe Stojanović.

Navodi i da je interesantna izložba muških aktova, ali i izložba "Nevidljive" o Romkinjama koje pripadaju trans zajednici i koje zapravo žive na marginama društva.

"Dva fotografa, Dragan Kujundžić i Vesna Lalić, priredila su i dokumentovala kako te osobe žive. Smatramo to posebno važnim jer te osobe su, kako kaže i naziv izložbe, nevidiljive u ovom društvu i potpuno na marginama interesovanja", rekao je Stojanović.

On podseća i da će u nedelju, 18. septembra, biti organizovana Prajd šetnja od Slavije do Trga Republike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track