Početak rada privatnih izvršitelja odložen za 31. maj

Početak rada privatnih izvršitelja odložen za 31. maj

Društvo -
Prva 64 profesionalna izvršitelja će u četvrtak, 31. maja, položiti zakletvu u Palati pravde u Beogradu, posle čega će početi rad

BEOGRAD - Početak rada privatnih izvršitelja u Srbiji, koji je bio planiran za danas, iz tehničkih razloga je odložen za kraj sledeće sedmice, rečeno u Ministarstvu pravde Srbije.

Prva 64 profesionalna izvršitelja će u četvrtak, 31. maja, položiti zakletvu u Palati pravde u Beogradu, posle čega će početi rad.

Da bi mogli da obavljaju svoje dužnosti neohodno je da se ispune svi neophodni uslovi koji su propisani Pravilnikom koji je doneo ministar pravde, a pre svega pošto budu imali kancelarije u skladu sa standardima iz Pravilnika.

Takođe, moraju da podnesu dokaz o raskidu radnog odnosa ili prestanku obavljenja javne funkcije, kao i dva ugovora o osiguranju od eventualne štete koju bi svojim postupanjem mogli da prouzrokuju poveriocima.

Kada privatni izvršitelji krenu na posao, građani i kompanije će moći da se opredele da li će za naplatu potraživanja angažovati državne ili privatne izvršitelje, čije će angažovanje morati da plate, dok će u ime države oni biti zaduženi za naplatu komunalnih dugova, neplaćenih računa za mobilne telefone ili kazni za parkiranje.

Privatni, odnosno profesionalni izvršitelji sprovodiće sve vrste izvršenja, kao i sudovi, a isključivo će se baviti prinudnom naplatom dugova nastalih po osnovu komunalnih i sličnih usluga.

Oni neće sprovoditi izvršenja odluka u porodičnim i radnim sprovima, što ostaje u isključivoj nadležnosti sudskih izvršitelja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track