Vladari iz senke došli u Beograd

Skup masona

Vladari iz senke došli u Beograd

Društvo -
Oko 250 slobodnih zidara iz sveta okupilo se u srpskoj prestonici povodom 100 godina od osnivanja Vrhovnog saveta Srbije

BEOGRAD - Srpska prestonica centar masona!Oko 250 masona iz 20 država Evrope boraviće u Beogradu tri dana, a povod njihovog okupljanja je 100 godina od osnivanja masonskog Vrhovnog saveta Srbije. Iako mnogi smatraju da su masoni tajna organizacija koja vlada svetom, nismo uspeli da saznamo da li su se o nečemu posebnom dogovorili, jer je njihovim sastancima zabranjeno prisustvo onih koji nisu članovi. Ono što su sami rekli na konferenciji za novinare jeste da je na ovom skupu planirano da se Velika nacionalna loža Srbije pobratimi s masonima iz Bugarske, Rumunije i Španije.

Domaćin kongresa, veliki majstor Velike nacionalne lože Srbije Dragoslav Pavlović rekao je da mu je čast što je okupio tako bitne ljude u Beogradu.

- Glavni razlog zašto smo danas ovde je 100 godina od formiranja prve masovne organizacije. U petak pre podne stigli su nam prvi gosti iz Velike lože Italije, veliki majstor Masimo Tortoro i veliki komander Andelo Markelo. Stigla su i braća iz Rusije, Španije, Kanarskih ostrva, Francuske i drugih zemalja. Shvatili smo da ovakav skup ništa ne obećava ako se održava samo jednom godišnje, zato smo odlučili da se sastajemo tri puta u toku godine. Sledeći će biti u Rimu, zatim u Parizu, Rumuniji, Španiji - rekao je Pavlović i dodao da mu je mnogo žao što delegacije iz Moldavije i Paragvaja nisu mogle da obezbede vize i dođu u Beograd. On rekao da će se u oktobru održati najveći skup - skup svetskih vrhovnih saveta, čime će pokazati da je srpska masonerija vrlo aktivna.

- Ovaj skup će se održati u oktobru. Beograd će opet biti domaćin, a skupu će prisustvovati oko 60 grand komandera iz celoga sveta - rekao je Pavlović.

Masonski simboli na Vladi

Glavni grad Srbije prepun je masonskih simbola. U centralnom delu Knez Mihailove ulice postoji piramida koja se nalazi ispred zdanja Srpske akademije nauka i umetnosti. Grobnica Branislava Nušića je u obliku piramide. Nadgrobni spomenik podignut Živojinu Mišiću, kao i skulptura koja krasi sam vrh kupole Vlade Srbije ima masonska obeležja.

Poznati srpski masoni

- Aleksandar I Karađorđević

- Branislav Nušić

- Živojin Mišić

- Vuk Stefanović Karadžić

- Dositej Obradović

- Petar II Petrović Njegoš

- Vladika Nikolaj Velimirović

- Đorđe Vajfert

- Ivo Andrić

- Jovan Dučić

- Knez Mihailo Obrenović

- Sima Milutinović Sarajlija

- Stevan Mokranjac

- Stevan Sremac

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track