Labus izašao iz ilegale

reč, dve o ekonomiji

Labus izašao iz ilegale

Društvo -
Nekadašnji potpredsednik vlade smatra da nova uprava mora da smisli kako da podstakne izvoz "što je nemoguće učiniti samo rešavanjem pitanja kursa nego i industrijskom politikom"

BEOGRAD - Nova vlada mora da smisli kako da podstakne izvoz što je nemoguće učiniti samo rešavanjem pitanja kursa nego i adekvatnom industrijskom politikom, izjavio je danas profesor beogradskog Univerziteta Miroljub Labus.

Pad ponude deviza a ne povećana tražnja za njima glavni je razlog poremećaja na deviznom tržištu, objasnio je Labus i ocenio da intervencija Narodne banke Srbije nije dovoljna za stabilizaciju kursa. On smatra i da su osnovni faktori slabljenja dinara mali izvoz i mali priliv kapitala. Ukoliko se nastavi aktuelna ekonomska i monetarna politika, srpsku privredu u naredne tri godine očekuje trend opadanja BDP-a, kao i suviše visoke kamatne stope, rekao je Labus na skupu Komore italijansko-srpskih privrednika u Beogradu.

On procenjuje da u naredne tri godine neće biti jačanja kursa kao i da će realna kamatna stopa da oscilira oko pet odsto, što je, prema njegovom mišljenju, visoko i ne doprinosi oporavku privrede. Tokom ove godine može se očekivati rast BDP-a od plus 0,4 odsto do plus-minus 1 odsto, što je, kako smatra, suviše nisko. Labus je kazao i da je inflacija u aprilu relativno niska i iznosi 2,7 odsto što je u skladu sa prilikama u evrozoni.

Kada je reč o deficitu platnog bilansa, on je veći za 52 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kazao je Labus. Prema njegovim rečima, može se očekivati porast PDV-a od dva odsto zbog fiskalnog deficita što će doneti jedan do 1,5 odsto prihoda u odnosu na BDP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track