PRETI OPASNA ZARAZA: Naduvene lešine svinja u Velikom Gradištu!
Foto: Kurir

Prava ekološka katastrofa

PRETI OPASNA ZARAZA: Naduvene lešine svinja u Velikom Gradištu!

Društvo -

Farma „Asprom“ ne zatrpava uginule životinje, čije ostatke razvlače psi, dovodeći u opasnost zdravlje stanovništva

Velikom Gradištu preti zaraza! U neposrednoj blizini sela Požeženo nalazi se deponija na kojoj farma svinja „Asprom“ odlaže uginule životinje, ali na potpuno nebezbedan način, što lako može da dovede do zaraze nesagledivih razmera.Na fotografijama do kojih je došao Kurir vide se naduveni leševi svinja, koje su od raznih bolesti crkle, uopšte nisu zakopane u zemlju, pa tako njihove delove mogu da raznose psi ili ptice. Na taj način je ceo kraj na korak od ekološke katastrofe!Čeka se inspekcija- Ova firma odlaže uginule i zaražene svinje na vidnim i prolaznim mestima. Deponuju ih u blizini farme, ali je problem što to ne rade na adekvatan način. Uginule životinje su poluzakopane i tu se skupljaju ptice, muve, lisice i druge životinje koje se hrane lešinama. Psi lutalice najviše raznose to meso. Ovo je izvor zaraze broj jedan po našu okolinu. Moguće je da dođe do velike zaraze - priča sagovornik Kurira iz Velikog Gradišta.On dodaje da se meštani nadaju da će inspekcijski organi izaći na teren i kazniti firmu, ali se ipak boje da bi neko mogao ovo da zataška i tako ugrozi čitav kraj.Reakcija gradaLjubiša Stevanović, upravnik u firmi „Asprom“, kaže da nije bio upoznat da se deponovanje uginulih životinja vrši na krajnje neodgovoran način.- Nisam znao da se životinje ne zatrpavaju dobro. Nisam skoro išao tamo, ali ću sada to češće kontrolisati. Koliko već danas ću razgovarati sa čovekom koji to radi i tražiti da obavi posao kako valja. Zaista nisam znao da to tako izgleda. Jedino što mogu da kažem jeste da ću odsad češće ići na mesto na kojem se odlažu uginule životinje kako bih proveravao stanje, te da se više neće dešavati ovakvi propusti - naveo je Stevanović.

Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište, kaže da je neprijatno iznenađen ovakvim ponašanjem pomenute farme.- Ako je stanje na terenu zaista onakvo kao na fotografijama, to je za svaku osudu. Dao sam nalog inspekciji da već danas ode na teren i sve proveri.

Miroslav StojšićVEOMA OPASNO PO LJUDEŽivotinje koje se hrane tim leševima mogu na ljude da prenesu razne parazitarne i virusne bolesti. Takođe, svrake i vrane koje se njima hrane mogu baciti izmet na povrće, pa se ljudi mogu i tako zaraziti - upozorava Miroslav Stojšić, bivši načelnik Republičke veterinarske inspekcije.

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track