POSLE SKADARLIJSKE LILI MARLEN...: Evo koje još pesme muzičari ne sviraju po kafanama
Foto: Jelena Vučetić/Ilustracija

Repertoar spremaju prema publici, ali granica tolerancije postoji

POSLE SKADARLIJSKE LILI MARLEN...: Evo koje još pesme muzičari ne sviraju po kafanama

Društvo -

Priča o kuvaru jednog skadarlijskog restorana koji je pokušao da spreči muzičare da nemačkim turistima odsviraju pesmu "Lili Marlen", uzburkala je javnost.

Bendovi poznati po nastupima po kafanama, kafićima, splavovima, kao i na svadbenim žurkama, ne kriju da repertoar prilagođavaju publici, te da imaju svoju granicu tolerancije do koje ispunjavaju muzičke želje.

Međutim, i Beograđani tvrde da su se često susretali sa „ničim izazvanom cenzurom“.

Foto: Jelena Vučetić
Foto: Jelena Vučetić

- Bili smo na proslavi u jednom kafiću-kafani na Vračaru. Bilo je sigurno stotinak gostiju, objekat pun, atmosfera sjajna. Bend koji je svirao ispunjavao je sve želje, pa su se ređale makedonske, crnogorske, bosanske note. I tako sve dok negde oko ponoći pevač na našu molbu da otpeva popularnu Bajaginu pesmu "Pada vlada", iz kultnog filma "Profesionalac", nije odgovorio: „Izvinite, to nam nije na repertoaru“ – ispričao nam je Zoran M. uz napomenu da želja nije imala ama baš nikakve političke konotacije.

A pesma koja je snimljena još 2003. godine promenila je do sada vlada i vlada...

Da se veselja ne moraju nužno završavati na lep način govori i primer jednog muzičara kome je gost u restoranu počupao dugmiće na harmonici zbog pesme koja mu se nije dopala.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

- Mi u principu imamo jako dobro klijentelu, ali dešavalo se nekoliko puta da dođe do incidenata. U Kikindi je svadba bila makedonsko-srpska, pa se jedan od prijatelja mladoženje bunio zbog repertoara sa nekoliko makedonskih pesama, nakon čega mi je iščupao dugmiće na harmonici. To je samo jedan slučaj, ali zaista ih nije bilo mnogo – kaže Aleksandar Ristić iz jednog benda.

Mnogi za sebe kažu da sviraju raznovrsan repertoar, ali da ipak postoje granice kada je reč o nacionalističkim pesmama ili onima koje bi mogle da dovedu do sukoba među gostima.

Jovan Šolaja iz drugog benda smatra da su nacionalističke pesme nešto što može da izazove probleme „na gostovanjima“, kao i da oni izbegavaju da ih sviraju. Međutim, „sve zavisi od mesta na kojem se organizuju svirke“.

Većina muzičara izbegava da svira pesme koje bi mogle da budu uvredljive po bilo kojoj osnovi, jer smatraju da je glavni cilj dobar provod i da političkim prepucavanjima nema mesta.

- Mi ne izvodimo takve numere, patriotske pesme nisu u našem repertoaru, tako da nismo imali loših iskustva. Ne bih mogao da se setim nijednog sličnog – ističu iz još jednog benda.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track