Druženje potomaka slavnih Brankovića
Foto: Dragan Kadić

Bratonoška zavičajna zajednica

Druženje potomaka slavnih Brankovića

Društvo -

Pleme Bratonožića čini više od 140 bratstava i vodi poreklo od Grgura Brankovića, najstarijeg sina despota Đurađa Brankovića i unuka čuvenog srpskog velmože Vuka Brankovića

Potomci čuvene plemićke srpske loze Brankovića, članovi crnogorskog plemena Bratonožići, i ove godine su organizovali svojevrsni plemenski sabor u Beogradu s ciljem očuvanja viševekovne tradicije i zbližavanja svojih pripadnika.

Skup je održan u hotelu „Slavija luks“ u organizaciji Bratonoške zavičajne zajednice, a njemu su prisustvovali i članovi plemena Kuči iz Crne Gore, koje je u veoma bliskim odnosima sa Bratonožićima. Na skupu je bilo reči i o novom rukovodstvu Bratonoške zavičajne zajednice. Između ostalog, za predsednika BZZ je predložen dr Mileta Milovanović, dok je za predsednika upravnog odbora odabran doktor ekonomskih nauka Momčilo Jelić.- Mi ćemo, oslonjeni na tradiciju, sprovesti našu viziju u delo, da ispoštujemo naše potomstvo i da nas bude u što većem broju okupljeno u zajednici. Cilj nam je i da uvedemo što više mladih ljudi, da znaju svoje korene i da poštuju kvalitete naše tradicije - kazao je Jelić za Kurir.Sinoć je predstavljeno i novo izdanje knjige akademika Rastislava Petrovića „Šćepan Mali - zagonetka je rešena“, u kojoj je pisac otkrio da je car Šćepan Mali, koji je vladao Crnom Gorom od 1767. do 1773, zapravo bio dr Jovan Stefanov Balević, poreklom iz Bratonožića.Pleme Bratonožića čini više od 140 bratstava i vodi poreklo od Grgura Brankovića, najstarijeg sina despota Đurađa Brankovića i unuka čuvenog srpskog velmože Vuka Brankovića.E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja