POSLEDNJI TITOV PEVAČ: Predstavljamo neke od najvećih hitova narodne muzike i autore pesama!

Pijem da je zaboravim - 7. priča o pesmama i njihovim autorima

POSLEDNJI TITOV PEVAČ: Predstavljamo neke od najvećih hitova narodne muzike i autore pesama!

Društvo -

U vreme kad su muzičari nastupali u odelima, neretko s leptir-mašnom, Hašim Kucuk Hoki se za novine slikao go do pojasa i prvi među narodnjacima postao seks-simbol

U životu je imao četiri velike ljubavi - žene (imao je 10 brakova), decu (ostavio je 11 dece, šest sinova i pet ćerki), Josipa Broza Tita (dva sina mu se zovu Alija-Tito i Dario-Tito) i pesmu.SkandalHašim Kučuk Hoki rođen je 1946. u Fojnici, u siromašnoj porodici. U detinjstvu je bio čobanin, a sa 15 godina se prvi put oženio pastiricom u koju se zaljubio. Godine 1967. otišao je u vojsku, gde je naučio da čita i piše. U rodnom gradu je zbog čistog i snažnog glasa punih 14 godina bio mujezin - sa minareta je pozivao vernike na molitvu.Prvu svoju pesmu, tužbalicu za umrlim ocem „Nema te više, Alija“, snimio je 1964, a zvezda je postao sedam godina kasnije, kad je snimio „Nazdravite, drugovi“.Pažnju je privlačio i izgledom nekarakterističnim za tadašnje pevače narodne muzike - sa „bitlsovskim“ imidžom, dugačkom kosom i tamnim naočarima izgledao je rokerskije od mnogih tadašnjih socijalističkih rokera! Godine 1972. našao se u centru nesvakidašnjeg skandala: go do pojasa slikao se za poster tada tiražnog lista Sanja, što je sablaznilo konzervativnu javnost. Treba imati na umu da su u to vreme pevači na festivalima, i zabavnim i narodnim, nastupali u odelima, neretko sa leptir-mašnom. Hoki je među narodnjacima prvi postao seks-simbol. Ukupno je prodao više od 40 miliona ploča i kaseta. Iako je imao blistavu karijeru, najvećim uspehom smatrao je to što je pevao čoveku koga je, govorio je, najviše voleo - Josipu Brozu Titu.DeportacijaU uniformi Titovog vojnika pevao je od Amerike do Australije, odbijao napade četničke i ustaške emigracije, i vatreno branio SFRJ i predsednika. Osamdesetih se preselio u SAD. Tamo je 1986. bio osuđen na zatvorsku kaznu, jer je u isto vreme bio u zakonskoj vezi sa dve žene. Ostao je i bez imovine - kuće, restorana i ušteđevine, ali ga Amerikanci nisu uputili u zatvor, već su ga deportovali u Jugoslaviju.Po povratku je s Titovom bistom gostovao u televizijskim emisijama i proklinjao ratne zločince koji su „rasturili Jugu“. Voditelji su mu se otvoreno podsmevali. Najavljivao je povratnički album, koji nikada nije snimao.Poginuo je 26. novembra 2002. godine u saobraćajnoj nesreći na auto-putu Beograd - Novi Sad, kod Kovilja. Sahranjen je na lokalnom groblju u banatskom selu Sakule, gde je u iznajmljenom stanu živeo sa svojom desetom suprugom i njihovo dvoje od 11 dece, koliko ih je ukupno imao. Na njegovom grobu stajao je venac sa grbom SFRJ.Ploča sa pesmom „Nazdravite, drugovi“ („Pijem da je zaboravim“) prodavala se početkom sedamdesetih godina u 50.000 primeraka dnevno - ukupno je prodato 13 miliona ploča i kaseta! Socijalistička Jugoslavija imala je tada 20 miliona stanovnika. Ovu pesmu snimio je i popularni Plavi orkestar.Muziku je komponovao Hoki, a reči je napisala Radmila Popović, saradnik mnogih pevača, između ostalih i Hasana Dudića, koji se proslavio njenom pesmom „Crna ženo, sa očima plavim“.

Pijem da je zaboravimU očima krijem tugusamoća mi dušu parapijem da je zaboravima želja se veća stvara...Uz muziku i uz pjesmuda mi brže prođe vrijemea u zoru s uzdisajempod prozore gledam njene.Nazdravite, drugovi, sa mnom i sa tugomotišla je voljena u zagrljaj drugom.

Momčilo Petrović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track