BEOGRAD OKUPIO BLISTAVE UMOVE: Takmičenje preduzetnika Smart City Challange
Foto: Beograd.rs

IT sektor

BEOGRAD OKUPIO BLISTAVE UMOVE: Takmičenje preduzetnika Smart City Challange

Beograd -

Cilj je da što više mladih ostane ovde i razvija svoje proizvode, koje ćemo sutra zajedničkim snagama implementirati u privredu

Prvo veliko takmičenje IT preduzetnika „Smart City Challange“ danas je održano u Starom dvoru. Reč je o takmičenju na svetskom nivou, na kojem su se mladi i kreativni ljudi, koji su mesecima radili na svojim proizvodima, predstavili stručnom žiriju.

Velika podrškaPored ostalih, podršku su dali Grad Beograd, Ambasada Izraela i glavni sponzor „Telenor“, a obezbeđena je nagrada od 10.000 evra i dvonedeljno putovanje u Izrael.

U gradu je napravljen sistem za razvoj IT sektora. Naučno-tehnološki park je fabrika ideja s jasnim programima za narednih godinu dana, ali i s planovima za predstojećih pet i deset godina. Kapaciteti su skoro popunjeni, a svoje mesto u njemu našlo je 36 kompanija sa 450 ljudi. Cilj je da što više mladih ostane ovde i razvija svoje proizvode, koje ćemo sutra zajedničkim snagama implementirati u privredu.Prostor za napredakKako je rečeno na otvaranju, Izrael je primer kako se sistemski i planski radi, i to na svetskom nivou.- Krenuli smo tim putem, rezultati se vide, ali ima još mnogo prostora za napredak. Učinićemo sve što je u našoj moći da jednog dana možemo da se pohvalimo kao IT centar ovog dela Evrope, a što da ne, možda i među najboljima u Evropi - rečeno je na takmičenju u Starom dvoru.

Alona Fišer KamTEL AVIV KAO PRIMERAmbasadorka Izraela Alona Fišer Kam navela je da Tel Aviv ima više od 5.000 startap kompanija godišnje, od čega se više od hiljadu bavi inovativnim tehnologijama. Otuda i ne čudi uspeh ove zemlje, koja je druga u svetu u IT oblasti. Na takmičenju je šest finalista predstavilo svoja rešenja urbanih problema iz oblasti ekologije, kupovine, saobraćaja i turizma.

E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track