KURIR S TRUDNOM MIGRANTKINJOM U KAMPU: Prošli smo pakao, beba je blagoslov
Foto: Zorana Jevtić

Poseta

KURIR S TRUDNOM MIGRANTKINJOM U KAMPU: Prošli smo pakao, beba je blagoslov

Društvo -

U kampu u Adaševcima Omera Nuri (23) u devetom je mesecu trudnoće i, prema prognozama, mogla bi da se porodi u novogodišnjoj noći

Putovali smo mesecima sa ćerkicom u naručju i svom imovinom koju smo mogli da ponesemo. Činilo se da nema kraja. Po suncu i žegi, po kiši i snegu...Sve smo izdržali u želji da naša deca jednom imaju bolju budućnost.Mnogi mlađi od 18 godinaOmera Nuri (23) iz Avganistana je došla u Srbiju i već nekoliko meseci s porodicom se nalazi u prihvatnom centru Adaševci. Ona je u devetom mesecu trudnoće, a lekari kažu da bi mogla da se porodi i u novogodišnjoj noći.- Beba je naša nada i dolazi kao blagoslov da ćemo jednom pronaći bolju budućnost - priča Omera dok se priseća pakla kroz koji je prošla:- Putovali smo kroz zemlje za koje nisam ni čula. Nekoliko meseci bili smo i u Grčkoj. Ćerka Asmanu još je bila mala. Sve je izdržala. Svi su, kada vide njene plave oči, ostajali bez daha i pomagali nam.U ovom kampu nalazi se 1.030 migranata iz Avganistana, Iraka, Pakistana, Sirije... Polovina je mlađa od 18 godina.Uče engleski i nemačkiSvi prihvatni centri u nadležnosti Komesarijata za izbeglice i migracije imaju dovoljno hrane i spremno dočekuju zimu, rekao je portparol Komesarijata Ivan Mišković:- Oko 5.600 migranata dobijaju tri obroka i voćnu užinu.Koordinator centra Dragan Velimirović rekao je da centar pruža mogućnost migrantima da uče engleski i nemački, a postoje i celodnevni medicinski nadzor, igraonica i internet centar.

Eu i IOMZA OBUKU 350.000 EVRADelegacija Evropske unije i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) potpisale su ugovor vredan milion evra za obezbeđivanje specijalizovane opreme u vrednosti od 350.000 evra i obuke za nadležne organe kako bi pomogle Srbiji u suočavanju s migrantskom krizom.

TalentovanaHOĆU DA BUDEM SLIKARKAZefra Husein (16) iz Avganistana u Srbiju je stigla pre nekoliko meseci. Vreme prekraćuje crtanjem portreta.- Ovo je moja strast. Crtanje sam učila u Avganistanu, a nadam se da ću, kad jednom stignem u Nemačku, nastaviti da studiram crtanje - kaze ova talentovana devojka.

Hajde, Jano, hajde, dušoMALI KURDI PEVAJU NA SRPSKOMDa se i najgora muka lakše podnosi uz pesmu, dokazuje primer tri dečaka, Kurda iz Iraka, koji su u prihvatnom centru naučili i staru srpsku pesmu.- Hajde, Jano, hajde, dušo, kolo da igramo - pevali su iz sveg glasa mališani od 10, 12 i 14 godina.Kako su nam otkrili, ovu pesmu našli su na internetu i veoma im se dopala, pa je sad pevaju po ceo dan.

OGROMNA POMOĆ EU- Od septembra 2015. EU je izdvojila 40 miliona € bespovratne pomoći Srbiji za upravljanje izbegličkim i migrantskim tokovima- Više od 10,7 miliona € EU je donirala Srbiji za radove na izgradnji i rekonstrukciji prihvatnih centara u Preševu, Adaševcima, Subotici, Principovcu, Bosilegradu...- 460.000 € su troškovi za struju, grejanje, vodu, odnošenje smeća i čišćenje koje je plaćala EU u 2016, a naredne godine će u ove svrhe biti izdvojeno skoro dva miliona €- oko 1,2 miliona evra donirala je EU za potrebe dve mobilne klinike i medicinsko osoblje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track