MILOVAN JOVANOVIĆ: Srbija je talac tajnih službi koje vladaju od 1945!
Foto: Printscreen N1

Novinar Newsweeka

MILOVAN JOVANOVIĆ: Srbija je talac tajnih službi koje vladaju od 1945!

Društvo -

Problem ovog društva i ove države jeste to što smo mi taoci bezbednosnih službi, vojnih i civilnih, koje su nedemontirane i nereformisane od 1945. godine, mišljenja je Jovanović. On kaže da su sve zemlje bivšeg SSSR uradile lustraciju, otvorile dosijee i demontirale bezbednosne službe. Jedino mi to nismo uspeli i krajnje je vreme da u to krenemo, kaže novinar Newsweeka Milovan Jovanović.

Na podsećanje da je premijer pre nekoliko meseci rekao da država nema snage da se suoči s huliganima, Jovanović kaže da je iz te izjave sve jasno - da je to kapitulacija države.

On navodi da ako neko ima podršku, kako kaže, 60 odsto građana Srbije, a izjavi da ne može da se obračuna s tim delom društva koje je u sprezi sa mafijom i službama bezbednosti, kako će onda s tim da se obračuna neka buduća vlast koja će imati 15 ili 20 odsto podrške.

Vojislav Tufegdžić je za novi Newsweek razgovarao sa Veljkom Belivukom, vođom navijača Partizana, koji je, prema sopstvenim rečima, bio najbolji prijatelj nedavno ubijenog Aleksandra Stankovića ili Saleta Mutavog - kako je bio poznat. Stanković je, podsetimo, 2013. godine bio osuđen na pet godina i 10 meseci zatvora zbog trgovine drogom i posedovanja oružja, ali tu kaznu nikada nije ni počeo da služi.

Milovan Jovanovic foto printscreen N1
Milovan Jovanovic foto printscreen N1

Ministar policije je rekao da je Stankovića ubila jedna od najorganizovanijih kriminalnih grupa na Balkanu.Komentarišući to, Jovanović je rekao da je Belivuk pričao za taj nedeljnik o navijačima, zašto su takvi kakvi jesu, a govorio je i o napadu na obezbeđenje na Vazuru.

Jovanović kaže da bi država morala da reaguje na prijave koje stoje u fiokama, i da mora da pokrene stvari sa mrtve tačke. Teško da biste našli u nekoj zemlji u Evropi primer da ljudi koji su optuženi za najteža krivična dela, a predstavljaju se kao vođe navijača, slobodno šetaju gradom i "dele pravdu" na način kao što to ovde čine, rekao je.

O putu Srbije ka EU

Balkan je bude bareta, i ovde se još sudaraju interesi različitih sila, i očigledno da smo mi na udaru velikih sila, pre svega mislim na Rusiju i SAD, kaže Jovanović.

Pitanje od milion dolara je, kaže, gde mi to decenijama grešimo i kako je moguće da su sve zemlje bivše SFRJ bolje prošle od nas. Slovenija i Hrvatska su u NATO, Crna Gora je na tom putu, Makedonija želi u NATO, dodaje. "Da li je problem zato što su u Vašingonu i najuticajnijem centru moći Srbi i Srbija označeni kao glavni uzročnici krvavog raspada Jugoslavije i da ta slika i dan danas figurira u najuticajnijim centrima u svetu... Ja nemam odgovor na to pitanje, ali bojim se da nemaju ni naši glavari i oni koji vode ovo društvo, kaže Jovanović.

Opredeljenje ove vlade jeste da Srbija postane članica EU, oni koji ocenjuju kako Srbija napreduje na tom putu - SAD, Berlin i Brisel, kažu da Srbija sprovodi reforme i kreće se dobrim putem, pozdravljaju rad Vlade Aleksandra Vučića, kaže Jovanović. Pogledajte izjave Kerija, Merkel, Štajnamajera, Mekalistera, Junkera, Mogerini - svi su saglasni da Srbija pokazuje napredak i da ide u dobrom pravcu i smatraju da je Srbija dovoljno sposobna da probleme i anomalije rešava na tom putu, uz otvaranje poglavlja, naglašava Jovanović. Zato smatra da je prvobitna blokada Hrvatske Poglavlja 26 bila nepotrebna.

Milovan Jovanovic foto printscreen N1
Milovan Jovanovic foto printscreen N1

Svaki put kad je Srbija usmeravala politiku ka Evropi, kroz istoriju, vodeće političke ličnosti su takvu politiku platile ili životom ili izgnanstvom, kaže Jovanović. Prema njegovom mišljenju, Srbiji put u EU koči "moćna služba sa istoka".

"Neka nevidljiva ruka ne da da Srbija postane deo EU... Moje mišljenje je da je ta nevidljiva ruka oličena u jednoj moćnoj službi sa Istoka... Kad sagledate i pogledate, mi nismo u stanju od raspada Jugoslavije da zakoračimo i napravimo odlučujući iskorak ka EU, odnosno da postanemo deo evropske uređene porodice", kaže on i navodi primere iz istorije, konstatujući da je takvo okretanje završavalo ili ubistvima ili izgnanstvima.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track