KARIĆ JE SLOBODAN ČOVEK! Obustavljena istraga protiv srpskog biznismena
Foto: Dado Đilas

Kurir saznaje

KARIĆ JE SLOBODAN ČOVEK! Obustavljena istraga protiv srpskog biznismena

Društvo -

Tužilaštvo je obustavilo istragu protiv Bogoljuba Karića, saznaje Kurir. Karić je od ovog trenutka slobodan čovek jer obustavljanje istrage znači da će poternica za njim biti povučena.

Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da je obustavilo istragu protiv Bogoljuba Karića, Vidomira Parežanina, Pante Uroševića, Miše Kuzmanovića i Smilje Mladenović zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica.

Oni su bili osumnjičeni da su od aprila 1994. do februara 1997. godine, tokom osnivanja "Mobtela" i unošenja osnivačkog kapitala, Bogoljubu Kariću i preduzeću "BK trejd", suosnivaču "Mobtela", pribavili protivpravnu imovinsku korist od 21.980.551 američkih dolara, na ime razlike između stvarne i lažno prikazane vrednosti unete opreme.Krajem 2015. godine odlukom suda tužilaštvu je naloženo da se izvrši dopunsko ekonomsko-finansijsko veštačenje koje treba da uzme u obzir nove okolnosti koje su navedene u Izveštaju DOO "Alfa profit" iz Moskve, koji je dostavila odbrana, a tiču se procene vrednosti troškova koje je imao strani ulagač, "BK trejd", prilikom isporuku opreme.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Novim veštačenjem je utvrđeno da je prilikom unošenja osnivačkog kapitala u "Mobtel", odnosno prilikom nabavke i isporučivanja opreme za izgradnju sistema i rad ovog preduzeća, suosnivač "BK trejd" imao opravdane troškove na ime transporta opreme iz Švedske i Rusije, carina, osiguranja i druge nužne troškove, koji nisu prikazani prilikom fakturisanja, iz čega je proizišao zaključak da nije pribavljena protivpravna imovinska korist.

Takođe, obustavljena je istraga koja je vođena protiv Bogoljuba Karića, Sretena Karića, Olge Erdeljanović, Zorana Karića, Dragomira Karića i Olivere Nedeljković. "Zbog sumnje da je od avgusta 1999. do oktobra 2000. godine Bogoljubu Kariću, Sretenu Kariću, Zoranu Kariću, Dragomiru Kariću i Oliveri Nedeljković zloupotrebom novčanih sredstava "Mobtela", koja su se nalazila na računu u "Astra" banci, pribaljena protivpravna imovinska korist u iznosu koji prelazi 1.500.000 dinara, i istovremeno omogućeno jednom broju preduzeća sa Kipra dobijanje deviznih kredita bez garancija", navodi se u saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal.

Kako se dodaje, tokom istrage se nije moglo doći do dokumentacije na osnovu koje bi se dokazalo krivično delo, s obzirom na činjenicu da je u požaru izgoreo deo dokumentacije, a kiparski organi, i pored više zahteva za međunarodnu pravnu pomoć, nisu dostavili dokumentaciju koju je sud tražio.

J. Spasić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: BOGOLJUB KARIĆ INSTALIRAO SNEPČET: Plakaćete od smeha kada vidite njegovu prvu objavu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track