SPREMNI NA ŠOK: Ako se dogrevate na struju, evo za koliko će vam biti veći račun
Foto: Shutterstock

Udar na džep

SPREMNI NA ŠOK: Ako se dogrevate na struju, evo za koliko će vam biti veći račun

Društvo -

Mnogi građani Srbije su bili prinuđeni da se, zbog izuzetno niskih temperatura, u januaru dogrevaju.

Zbog toga su i računi za struju bili veći u odnosu na prethodne zime.

Zbog izuzetno hladnog vremena, potrošnja električne energije tokom decembra prošle godine i januara ove, veća je za čak 560 miliona kilovat - sati u odnosu na period od pre godinu dana.

Iako dogrevanje predstavlja udar na džep, kada se temeprature kreću i do -15 stepeni, mnoga domaćinstva prinuđena su da se dogrevaju.

Malo ko od potrošača zna da dva ili tri sata dodatnog uključivanja kvarcne grejalice ili uljanog radijatora može čak za trećinu da uveća račun za struju, dok dodatno uključivanje TA peći tokom dana, na recimo dva sata, može i da duplira račun.

Činjenica je da malo ko od potrošača zna da dva ili tri sata dodatnog uključivanja kvarcne grejalice ili uljanog radijatora može čak za trećinu da uveća račun za struju, dok dodatno uključivanje TA peći tokom dana, na recimo dva sata, može i da duplira račun.

Iz Agencije za energetiku podsećaju da se struja u tako hladnim danima mnogo više troši i na sve ostale životne potrebe, kao što je zagrevanje vrlo hladne vode u bojlerima, ali i duže korišćenje sijalica.

“Te grejalice su najneefikasniji vid dogrevanja. Znači mnogo je ekonomski isplativije potrošačima da to rade TA pećima, ili da to rade nekim vrstama pumpi, na primer nekim split sistemima za grejanje. Najveći i najkorisnijji savet potrošačima je prvo, nemojte se grejati na električnu energiju, ako je ikako moguće, a drugo izvršiti izolaciju svojih stanova i unapredite energetsku efikasnost da što manje potrošite”, savetuje ekspert za energetiku.

U iščekivanju novih računa za struju, koji bi trebalo da budu ispravljeni potrošačima čiji su iznosi za decembar bili veći i za 100 odsto, nadležni apeluju da se do kraja zime ipak povede računa o potrošnji.

(B92)

BONUAVIDE:

(KURIR TV) BESPLATNI STRUJA I GAS: Ako zarađujete manje od 32.000 i trošite manje od 1.625 kWh

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track