Trka za 32.500 indeksa!

Brucoši, srećno!

Trka za 32.500 indeksa!

Društvo -
Upis na Beogradski univerzitet počinje 20. juna, dok je na ostalim pomeren za 27. jun jer su prihvatili zahtev Ministarstva za odlaganje polaganja prijemnog

Počinje upisna groznica. Ranije usvojeni upisni kalendar Univerziteta u Beogradu neće se menjati iako je Ministarstvo prosvete i nauke tražilo odlaganje upisa na fakultete jer je školska godina deci pomerena na nedelju dana. Tako će upis na beogradske fakultete početi 20. juna i trajaće do 12. jula, dok su ostali univerziteti pomerili termin upisa, pa će prijavljivanje kandidata početi 27. juna i trajaće do 14. jula.

Ove godine ima 32.500 slobodnih mesta za brucoše u Srbiji, a budući studenti u Beogradu najpre će morati da podnesu prijave na izabranom fakultetu, i to 20, 21. i 22. juna. Zatim sledi polaganje prijemnog ispita, koje se organizuje od 25. do 27. juna. Prvi rezultati prijemnog izlaze 28. juna, 29. i 30. jun rezervisani su za primedbe kandidata na objavljene rang-liste, da bi 2. jula bile objavljene konačne liste.

Nada Bokan, prorektorka za nastavu, saopštila je da je Senat Univerziteta u Beogradu odbio zahtev za odlaganje upisa na fakultete jer su rokovi bili poznati već 1. maja, pa su škole imale dovoljno vremena da pripreme neophodna dokumenta đaka.

I o povećanju školarina, koje je tražilo šest fakulteta Univerziteta u Beogradu, još nema zvaničnog stava iz Ministarstva, a ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je da se zalaže da cene školarina ostanu iste kao prošle godine.

Poznati savetuju brucoše

Bora Đorđević, muzičar:

Kod nas je obrazovanje mnogo bolje nego u Americi, jer kod nas je prednost u opštem obrazovanju. Ja sam s pravnog prešao na pozorišnu organizaciju na FDU. Sada sam apsolvent i prosek mi je 8,5.

Feđa Dimović, muzičar:

Istina je da se diploma ceni sve manje, ali ljudi moraju da rade na sebi. Meni je školovanje najviše pomoglo, diplomu treba imati kao sigurnost u životu. Što se tiče treme, poručio bih samo jedno: naučite i neće biti problema!

Nenad Borovčanin, pravnik i bokser:

Školovanje mi je, kao i boks, bilo prilika da sebi pokažem koliko vredim, ali i mogućnost da budem korisniji sebi i porodici. Fakultet je najlepša prilika da mladi ulože u svoju budućnost!

Neda Ukraden, pevačica:

Pri odabiru studija treba vagati između realnosti, to jest traženih zanimanja, kako biste se brže zaposlili, i vlastitog talenta. Bilo šta da upišete, treba da poznajete bar dva strana jezika.

Nataša Bekvalac, pevačica:

Za upis nisu bitne godine, bitna je volja. Ja sam je imala i pre godinu i po dana upisala Megatrend. Bez obzira na to čime se baviš, drugačiji je osećaj kad znaš da imaš završen fakultet.

Milka Canić, lektor:

Budućim studentima poručujem da svesno od prvog dana uče i ne propuštaju predavanja i vežbe. Znanje kad-tad dođe do izražaja, jer znanje je nešto što čovek može da unovči. Obrazovan čovek je dobrodošao u svako društvo.

Bojan Perić, glumac:

Fakultet mi je dao neophodne osnove za nešto što neprestano nadograđujem kroz iskustvo. Adekvatno obrazovanje je polazna tačka da bi moglo da se parira gomili koja se bori za radna mesta.

Petar Adžić, naučnik u CERN:

Ako se opredelite za fakultet fizike budite uporni, jer fizika je lepa tek u trećoj i četvrtoj godini. Moj cilj kao profesora na ovom fakultetu je da studentima olakšam učenje i uverim ih da za njih ima posla.

Inspektor Blaža, muzičar:

Svako ko može, treba da se školuje. Studiranje uopšte nije jeftino, ali svako ko je u mogućnosti treba da ima diplomu fakulteta. Meni moja diploma s više poslovne škole mnogo znači.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track