Najnovije vesti

REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD: Od sutra lakše do cena nekretnina u Srbiji, evo i KAKO
Foto: Thinkstock

Registar

REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD: Od sutra lakše do cena nekretnina u Srbiji, evo i KAKO

Društvo

BEOGRAD - Građanima Srbije će od sutra biti lakše da donesu odluku o kupovini nekretnina u Srbiji jer će Republički geodetski zavod na zvaničnom sajtu pustiti u rad registar cena nekretnina i zemljišta u Srbiji.

Kako kažu u Zavodu, građani će moći da uporede podatke i cene na tržištu nekretnina kako bi mogli da uporede koliko košta kvadrat u pojedinim gradovima i opštinama.

Prema podacima Zavoda, novac koji je potrebno izdvojiti po kvadratu u Beogradu znatno varira od opštine do opštine, te je je kvadratni metar stare gradnje na Starom gradu oko 1.650 evra dok je novogradnja na istoj lokaciji 1.900 evra.

Njihovi podaci kažu da su među najskupljim lokacijama i dalje beogradske opštine, Vračar, Savski venac i Novi Beograd, a cene variraju od 1.200 do 1.900 evra.Prosečna cena novosadskog kvadrata je 850 evra dok u novogradnji ide i do 1.400 evra, dok je u Subotici potrebno izdvojiti 500 evra, u Kraljevu 550, a u Užicu 600 evra.

U Geodetskom zavodu kažu da je i cena zemljišta predmet stalnog interesovanja građana te će i za ovaj sektor redovno praviti analize.

Prema podacima za proteklu godinu, za jedan hektar poljoprivrednog zemljišta u Beogradskom okrugu potrebno je izdvojiti od pet do 12.000 evra, u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji od 3.700 do 10.000, a u Južnoj i Istočnoj Srbiji od 3.500 do 10.000 evra.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...