Najnovije vesti

ZA STAMBENE ZGRADE: U Srbiji izdato više od 1.500 energetskih pasoša
Foto: Nebojša Mandić

Za bolju efikasnost

ZA STAMBENE ZGRADE: U Srbiji izdato više od 1.500 energetskih pasoša

Društvo

BEOGRAD - U Srbiji postoji skoro 1.600 liceniranih inženjera za energetsku efikasnost i izdato je više od 1.500 energetskih pasoša, rekao je danas pomoćnik ministra rudarstva i energetike Miloš Banjac.

On je na konferenciji povodom završetka projekta "Savetodavne usluge u oblasti energetske efikasnosti u zgradarstvu" istakao da sve zgrade koje se grade ili rekonstruišu moraju da dobiju "zeleni" pasoš što znači da ispunjavaju odredjeni nivo efikasnosti u uštedi energije.

"Unapređenje zakonodavstva za energetsku efikasnost u zgradama, uvodjenje energetskih pasoša i nacionalne tipologije stambenih zgrada su najznačajniji rezultati projekta o energetskoj efikasnosti", dodao je Banjac.

Vodja projektnog tima Renate Šindlbek je rekla da je u Srbiji kroz uvodjenje nacionalne tipologije stambenih zgrada prvi put omogućen kompletan pregled potreba za energijom za grejanje kao i načina na koje se ona može štedeti.

"Srbija je kroz rezultate postignute u ovom radu postala lider u oblasti energetske efikasnosti u zgradama na Balkanu i primer dobre prakse", istakla je Šindlbek.

Ona je najavila i nastavak rada na povećanju energetske efikasnosti, pre svega u školama i obdaništima.

Projekat koji je trajao devet godina realizovala je Nemačka organizacija za medjunarodnu saradnju (GIZ) sa Ministarstvom rudarstva i energetike i Ministarstvom gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...