SASTANAK DIPLOMATA Dačić: Razvijati saradnju Srbije i Eritreje
Foto: Dado Đilas

Velika perspektiva

SASTANAK DIPLOMATA Dačić: Razvijati saradnju Srbije i Eritreje

Politika -

BEOGRAD - Saradnja Srbije i Eritreje ima veliku perspektivu, a trgovinska razmena dve zemlje protekle godine bila je svega 12.000 evra, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

"Mi smo uvezli robu, a oni su u suficitu", rekao je Dačić nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova Eritreje Osmanom Salehom, dodajući da postoji mnogo polja i mogućnosti za saradnju, od poljoprivrede, prerađivačke industrije, rudarstva, IT, medicine, a tu su, podvlači, i mogućnost vojne saradnje, inžinjerstva...

Takođe, kaže Dačić, eritrejski kolega mu je rekao da bi želeo da studenti iz te zemlje studiraju kod nas.

"O svemu tome razgovaraćemo prilikom njegove posete ova dva dana, a imaćemo to u vidu kada pripremamo našu posetu Eritreji. Naše zemlje nemaju problema, ali je naša saradnja nedovoljno razvijena. Politika vlade je da obnavljamo naša tradicionalna stara prijateljstva sa narodima Afrike, Azije i zahvaljujem se Salehu što je prihvatio moj poziv da poseti Srbiju", rekao je šef srpske diplomatije.

Ističući da je to prva zvanična poseta na visokom nivou od uspostavljanja dipolotamtskih odnosa, Dačić je rekao da Eritreja ne samo da nije priznala jedonstrano poriznato Kosovo, već je glasala i protiv prijema Kosova u Unesko.

"Predsednik Nikolić odlikovao je predsednika Eritreje ordenom na lenti i ja ću mu ga uručiti prilikom moje uzvratne posete toj zemlji", rekao je Dačić.

Dodao je i da mu je veliko zadovoljstvo zbog posete, u kojoj je "prijatelj", te da zato sa srpske strane ima najviši mogući nivo poštovanja.

"Mi volimo da ugostimo i neprijatelje, to je sve normalno, diplomatija, ali ne smemo da zaboravimo prijatelje i zato sam veoma srećan danas i nastaviću sa takvom politikom, da u Beograd dolaze naši prijatelji i da prioritet saradnje na međunarodnom planu bude obnavljanje veza i strateška partnerstva", kaže Dačić.

Ministar inostranih poslova Eritreje Osman Saleh istakao je da njegova dvodnevna poseta Srbiji predstavlja priliku da se dalje razvijaju bilateralni odnosi, u cilju jačanja saradnje i ukupnih odnosa.

"Eritreja prati srpski višestruki razvoj i konstruktivnu ulogu u međunarodnim odnosima. Naše dve zemlje žele da razvijaju međusobu saradnju u trgovini, poljoprivredi, pružanju usluga, političke i ekonomske odnose. Kapaciteti i mogućnosti Srbije dobro su poznati, a u Eritreji je sada mir, stabilnost, prirodni resursi i ima sve važniju ulogu. Uvereni smo da će naši prvi razgovori sa Dačićem,kao i sa drugim zvaničnicima doneti konkretne rezultate i mere u cilju razvijanja bilateralnih odnosa", rekao je eritrejski šef diplomatije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track