KATASTROFALNE POSLEDICE BOMBARDOVANJA:  Rak ubija Srbe dva i po puta brže od ostatka sveta
Foto: Think

Zatrovani voda, zemlja i vazduh

KATASTROFALNE POSLEDICE BOMBARDOVANJA: Rak ubija Srbe dva i po puta brže od ostatka sveta

Društvo -

PANČEVO - Za 78 dana bombardovanja Pančevo je gađano 24 puta. Već prvog dana projektili su razrušili fabriku aviona Utva. 15. aprila gađane su istovremeno sve tri fabrike Južne zone što je prouzrokovalo zagađenje deset I po hiljada puta veće od dozvoljenog.

Iz Petrohemije je izliveno 460 tona vinil hlorid monomera. U Rafineriji je izgorelo 80 hiljada tona nafte a u Azotari je pogođena cisterna puna tečnog amonijaka. Posledice su mogle biti još strašnije ali su rezervoari srećom u tim trenutku bili prazni..

Početkom aprila meta je bila Energana u Rafineriji i tada su poginula tri radnika.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Božo Dostić, radnik Rafinerije nafte Pančevo o tom trenutku kaže "Bilo je stravično, nismo to očekivali. Niko nije očekivao da će biti bombardovana Rafinerija. Morala je da radi. Energetika je srce Rafinerije, oni su bili normalno na svojim radnim mestima i radili kao da se ništa nije dešavalo".

Prekomerno zagađenje usled bombardovanja ostavilo je posledice po zdravlje Pančevaca .

Dr Ljiljana Jovanović potvrdila je za RTV da su "posledice po zdravlje Pančevaca katastrofalne, to nikada niko nije izjavio i niko ne želi. Ja sam sada u penziji pa mogu da pričam. Imamo epidemiju svih mogućih bolesti, karcinoma naročito i sve mlađi ljudi obolevaju od karcinoma".

Tragova opasnih materija koje su se tada izlile u vazduh, vodu i zemljište i dalje ima u podzemnim vodama.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Vesna Borovnica iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine u Pančevu upozorava da "još uvek imamo zagađenje u podzemnim vodama kod Rafinerije i Petrohemije. U jednoj tački su nađeni ostaci vinilhloridmonomera koji se zadržava kao istorijsko zagađenje. A što se tiče monitoringa zemljišta nisu analize pokazale da je zemljište zagađeno"

Pančevo beleži porast broja obolelih od raznih vrsta tumora, bolesti jetre, nervnog sistema kao i porast steriliteta. Ipak ni posle 18 godina nema zvaničnih podataka o tome kolike su zaista zdravstvene posledice bombardovanja.

Posle NATO-a: Rak ubija Srbe 2 i po puta brže od ostatka sveta

Kakve je posledice NATO bombardovanje Jugoslavije 1999. godine ostavilo kada je zdravlje građana u pitanju?

Prema istraživanjima Instituta Batut, od 1997. do 2007. broj umrlih od malignih bolesti je povećan za 20,3 odsto. ...Godine 1997. je umrlo 16 973, a 2007. 20 417.

Foto: AP
Foto: AP

Poražavajuću statistiku potvrđuje dr Danica Grujičić, načelnica Centra za neuroonkologiju klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije podatkom da je u Srbiji 2 i po puta više obolelih od malignih bolesti od svetskog proseka

Ona dodaje da je stepen hemijskog zagađenja u Novom Sadu, Kragujevcu, Boru i Pančevu bio toliki da su pomenuti gradovi prema njenim rečima posle bombardovanja bili nebezbedni za život.

O ovoj temi za RTV je govorio i dr Tihomir Dugandžija sa Instituta za onkologiju Vojvоdine.

(RTV)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) VEČNA IM SLAVA: EKSKLUZIVNO pogledajte specijal emisiju KOŠARE- vojnički zavet zapečaćen krvlju !

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track