Ne isterivati pravopisnu pravdu na osnovcima

Veljko Brbović

Ne isterivati pravopisnu pravdu na osnovcima

Društvo -
Postoje pitanja koja ne zahtevaju poznavanje pravopisa, pa i ako učenik nepismeno napiše odgovor to će mu biti priznato kao tačno, objasnio je profesor Katedre za srpski jezik beogradskog Filološkog fakulteta

BEOGRAD - Profesor beogradskog Filološkog fakulteta Veljko Brborić rekao je da ne treba isterivati "pravopisnu pravdu" na osnovcima, ako je pravopis zapostavljen u svim drugim oblastima našeg života.

Na završnom ispitu, u odgovorima osmaka na pitanja koja su neposredno vezana za poznavanje pravopisa i jezika, pregledači će voditi računa da li su deca poštovala pravopisne norme, rekao je prof. Brborić, povodom nastalih nedoumica u ocenjivanju testova sa male mature.

Međutim, kako je rekao, postoje neka pitanja koja ne zahtevaju poznavanje pravopisa, pa i ako učenik nepismeno napiše odgovor to će mu biti priznato kao tačno, objasnio je Brborić, profesor Katedre za srpski jezik.

Kako je Brborić rekao, ovakva pravila postojala su i prošle godine i od svega je "nepotrebno napravljena čitava ujdurma".

"Ne branim prosvetne vlasti, ne znam kako će izgledati mala matura, ali imam prirodnu potrebu, kao čovek kome je škola bliska i draga, da to protekne dobro i u korektnoj atmosferi, da naši učenici pokažu šta znaju", rekao je on.

Kako smatra, najverovatnije je u pitanju "spinovanje", iz ko zna kojih razloga, i neopravdano su prozvani učenici, ministarstvo, a napravljena je i ogromna šteta.

U ovom trenutku, navodi on, niko ne zna kakva će biti pitanja, kakav je ključ, uputstva, ali se nekom, kako kaže, iz "Čačka učinilo da treba da vodi prosvetnu politiku i da iz Čačka sve zna da će biti naopako".

Kako podseća, oko 80.000 učenika polagaće u ponedeljak malu maturu i nalaze se pred ozbiljnim i odgovornim poslom za svoju budućnost, pa su i oni i njihove porodice pod stresom i tenzijom.

Aktiv profesora srpskog jezika i književnosti Moravičkog okruga sa sedištem u Čačku juče je reagovao na odluku da se na maloj maturi kao tačni priznaju i oni odgovori koji su pravopisno neispravni.

Reagovalo je i Ministarstvo prosvete i nauke, a iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja u toku jučerašnjeg dana stigao i odgovor da na predstojećem završnom ispitu iz srpskog (maternjeg) jezika, osmaci neće ni imati mogućnost da naprave pravopisnu grešku. Test će, kako je objašnjeno, rešavati tako što će zaokruživati tačan odgovor, podvlačiti ili linijom sparivati odgovore.

Na završnom ispitu iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, proverava se znanje učenika iz četiri oblasti - pisanje, književnost, čitanje i gramatika.

Za svaku oblast pripremljeno je po pet zadataka. Najveći broj zadataka u testovima su zadaci zatvorenog tipa, što znači da učenik odgovara tako što zaokružuje tačan odgovor, podvlači ili linijom sparuje tačne odgovore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track