(KURIR TV) VUČIĆ ODGOVORIO RAMI I TAČIJU: Velika Albanija samo pusta želja
Foto: Kurir TV

Premijer Srbije

(KURIR TV) VUČIĆ ODGOVORIO RAMI I TAČIJU: Velika Albanija samo pusta želja

Društvo -

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa direktorima osam privrednih društava Odbrambene industrije Srbije, javnog preduzeća Jugoimport SDPR, dva privredna društva, koja bi u toku ove godine trebalo da postanu deo odbrambene industrije Srbije.

Premijer se posle razgovarao sa direktorima obratio novinarima.

Na početku obraćanja premijer se osvrnuo na nedavne izjave Edija Rame i Hašima Tačima o Kosovu.

"Reakcija Vlade Srbije na izjave različitih albanskih predsednika o mogućem ujedinjavanju svih Albanaca u jednu državu o stvaranju Velike Albanije, ukoliko EU nešto uradi ili ne, je takva da ih molimo da sa takvim izjava ne izlaze u javnost jer to ne doprinosi dobirim odnosima u regionu. Iako je svima jasno da se to neće dogoditi bez obzira na njihove potencijalne želje. Nikoga nećemo da vređamo, ništa slično nećemo da izgovaramo jer mi pre svega razmišljamo o ekonomskom napretku Srbije, razume se i bolji životni standar kao poseban rezultat", rekao je Aleksandar Vučić.

ALBANIJA BEZ PREDSEDNIKA JER NEMAJU KANDIDATA: Rama nudi opoziciji mesto, oni traže njegovu ostavku

Foto: Printskrin
Foto: Printskrin

Premijer se potom osvrnuo na teme sastanka sa predstavnicima odbrambenih preduzeća.

Naglasio je da se razgovaralo o BDP-u. Premijer je potom otkrio koliko je novčanih sredstava Vlada odlučila da odvoji za preduzeća čiji su predstavnici bili na sastanku.

- Doneli smo odluku da damo novac za unapređenje rada odbrambene industrije. Za "Zastavu" smo izdvojili više od devet miliona evra. "Prva petoletka" 3,5 miliona evra. Dogovorili smo se i da radnici u "Petoletki" dobiju nešto veće plate. "Teleoptik" dobija 6.862.000 evra. Nama je to važna fabrika. Za "Slobodu Čačak" dajemo dva miliona evra. "Sloboda" radi pristojni. Za "Milan Blagojević Lučani" izdvojili smo više od četiri miliona evra. "Prvi Partizan" želi da svoje kapacitete izmeste iz podzemnog prostora. Oni rade na proizvodnji od teških metala za glave naših granata, municije...Izdavajamo za njih četiri miliona evra. Pribojskom "FAP-u" ćemo da prebacimo dva miliona evra. Doneli smo odluklu i da Vazduhoplovnom zavodu "Momi Stanojloviću" damo četiri miliona evra. Tehničko-remontnom zavodu Čačak 3 miliona evra", rekao je Vučić.

SKANDALOZNA IZJAVA I HAŠIMA TAČIJA: Ako EU zatvori vrata Kosovu, Albanci će živeti u jednoj državi

Foto: Tanju/Sava Radovanović
Foto: Tanju/Sava Radovanović

Premijer je naveo da za "Prvu iskru Barič" trenutno nije bio potreban novac.

"Sve kad izračunate to je oko 43 miliona evra. Taj novac je direktna "injekcija" u namensku industriju. Budžet Vlade Republike Srbije je u suficitu na današnji dan i april ćemo nesumljivo završiti u suficitu. Nećemo imati deficit, zaključno sa 30. aprilom uopšte! Ukoliko se ovako nastavi biće povećanja plata za ceo javni sektor", naglasio je premijer.

Vučić se potom ponovo osvrnuo na situaciju u regionu i naglasio da je srećan što su svi u srbiji skoncentrisani na rad i bolju ekonomiju.

"Sve što radimo nema nikakvog smisla ako nemamo mir i stabilnost. Ne znam zašto nekome pada napamet da priča o promenama granica, sukobima, srećan sam što u Srbiji nikome to ne pada na pamet, što želimo da se skoncentrišemo na rad. Molim EU da daje jasne stavove i sudove o onome što se dešava. Jer, da sam ja izjavio da očekujem ujedinjenje celokupnog srpskog naroda svuda na zapadnom Balkanu, mislim da bi me u Briselu okačili umesto jedne od onih zastava. Metaforično...Neki mogu da izgovaraju šta hoće, a odgovor EU je nemušt. Svoje ponašanje nećemo da menjamo. Pozivamo samo na rad, posvećenost, odgovornost. Kreiramo samo nove vrednosti u ekonomiji", rekao je Vučić.

O Briselskom sporazumu

"Dijalog je važan, spremni smo da te razgovore nastavimo. Bolje je 1000 godina da razgovarate nego jedan minut da se sukobljavate. Pažljivo se držim toga da nikoga ne uvredimo i ne kažemo nešto što može da ugrozi stabilnost u regionu", rekao je Vučić.

Vučić o izjavi Borisa Tadića

Na pitanje Kurira da prokomentariše izjavu Borisa Tadića da se kaje što je priznao pobedu Tomislavu Nikoliću na predsedničkim izborima 2012. godine i da je pogrešio što nije podneo krivičnu prijavu protiv njega (Vučića) i Nikolića zbog ometanja izbora, premijer je odgovorio:

"Nemam komentar. Mislim da je on za sebe u tom trenutku uradio dobru stvar i za državu...Plašim se da sve što je rekao mnogo više govori o njemu nego bilo kome o nas. Ne žalim što sam priznao da me je neko pobedio za 3.000 glasova što sam i uradio (čestitao Nenadu Bogdanoviću pobedu na izborima za gradonačelnika)", odgovorio je premijer i nastavio priču o ekonomiji:

"Nema para iz ćupa. Do sada smo samo zatvarali fabrike, a sada ih otvaramo", rekao je Vučić.

"Znate da najviše gradova zavisi od namenske industrije", nastavio je premijer u obraćanju novinarima.

Planovi za naredne godine, ulaganje u poligon

"Ove godine očekujem do 550 miliona dolara izvoza. Kad vidite da imate zagarantovano tržište za narednih 10 godina, onda i ulažete...Mi do pre nekoliko godina nismo imali uniforme i čizme (vojska). Imamo mnogo izvoznih aduta. U municiji smo neprikosnoveni. Uložićemo i u poligon u Nikincima", poručio je na kraju Vučić.

(EPK)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14 SATI UŽIVO: Šta Vučić kaže o ideji ujedinjenja Albanije i Kosova ?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track