ZAŠTO SE U SRBIJI NE IDE KOD ZUBARA: Svakom ČETVRTOM od nas FALI 10 ZUBA
Foto: Profimedia

Zubar se plaća i u privatnoj i u državnoj praksi

ZAŠTO SE U SRBIJI NE IDE KOD ZUBARA: Svakom ČETVRTOM od nas FALI 10 ZUBA

Društvo -

BEOGRAD - Lekari zaduženi za oralno zdravlje, čije su usluge pre čak 10 godina isključene iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, napominju da bi stanje zuba nacije bilo bolje kada bi dobili priliku da rade.

Stomatolozi neće biti izuzeti iz novog kadrovskog plana, potvrđeno je u Ministarstvu zdravlja. Strah od zubara skoro čitavu deceniju zamenila je zebnja od računa nakon obavljene intervencije. A kod zubara ne treba ići tek kad zaboli.

U vilici svakog četvrtog odraslog građanina Srbije nedostaje više od 10 zuba. Mora mnogo više da se radi na preventivi, upozoravaju stručnjaci.

Foto: Thinstock/Ilustracija
Foto: Thinstock/Ilustracija

"Mislim da, kada bi stomatolozi dobili priliku da rade svoj posao, da bi situacija među našim pacijentima bila mnogo bolja. Situacija među pacijentima nije sjajna. Stanje zuba nacije se gleda na osnovu stanja kod 12-godišnjaka, kod dece. U Srbiji imamo decu koja imaju 3 do 3 i po kvarna zuba. U zapadnoj Evropi je taj odnos 1 do 1 i po“, kaže Vitomir Konstantinović, predsednik Komore stomatologa.

Od 2006. od kada je stomatološka zaštita isključena iz paketa obaveznog zdravstvenog osiguranja, zubar se plaća i u privatnoj i u državnoj praksi.

“Mora da se poveća broj preventivnih stomatologa, odnosno da se mnogo više radi na preventivi. Ali to ne zavisi samo od mogućnosti državne službe i mogućnosti domova zdravlja. Suština je da se privatni stomatolozi mnogo više uključuju, da država uključi i privatne stomatologe u preventivu i taj osnovni vid zdravstvene zaštite. To je suština“, objašnjava Konstantinović.

Foto: Thinstock/Ilustracija
Foto: Thinstock/Ilustracija

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nalazi se skoro 1.500 nezaposlenih stomatologa koji su završili fakultet i koji u proseku posao čekaju dve i po godine. Polovina njih je iz Beograda, čak 711, dok 1.679 nezaposlenih stomatoloških tehničara u Srbiji sa srednjom stručnom posao čeka više od 3 godine.

Ovo su podaci Nacionalne službe za zapošljavanje

U Srbiji se nalazi 1.479 nezaposlenih stomatologa - prosek čekanja iznosi 31 mesec

U Beogradu je 711 nezaposlenih stomatologa - prosek čekanja iznosi 34 meseca

U Srbiji je ukupno 1.679 nezaposlenih stomatoloških tehničara, koji u proseku na posao čekaju 40 meseci.

Foto: Thinstock/Ilustracija
Foto: Thinstock/Ilustracija

Kako je rečeno u Ministarstvu zdravlja, novim kadrovskim planom predviđeno je zapošljavanje 92 radnika različitih profila u službama stomatologije. To su uglavnom radnici koji će biti angažovani na trenutno upražnjenim mestima u ovim službama.

Podsećamo da je tokom prošle godine rešeno pitanje 714 tzv 'neugovorenih' stomatologa koji nisu bili ugovoreni sa RFZO, već su lične dohotke ostvarivali iz sopstvenih prihoda zdravstvene ustanove u kojoj su bili angažovani. Za rešavanja problema koji je zbog izvršenja sudskih presuda držao u blokadi brojne zdravstvene ustanove država je izdvojila malo više od milijarde dinara.

(B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track